Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2021 на Факултета по славянски филологии

   
Завърши випуск 2021 на Факултета по славянски филологии

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 127 бакалаври и магистри от Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. 60 са завършващите с отличен успех, 15 от тях са пълни отличници.

Тържеството бе открито от декана на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев, който поздрави присъстващите и заяви, че това е един красив и тържествен ден за студентите.

1

Обръщайки се към тях, той отбеляза, че днес те затварят една страница от развитието си като професионалисти и личности и отварят нова. Оставят зад гърба си едни предизвикателства и се отправят към нови. „Сигурен съм, че сме ви дали силите, знанията, вярата в себе си, за да бъдете успешни в живота, който се отваря пред вас“, каза още деканът. Той припомни момента преди няколко години, на първия им учебен ден, когато отново е стоял пред тях, но тогава ги приветствал с „Добре дошли“ във Факултета по славянски филологии и им е пожелал да бъде ползотворен, приятен, изграждащ престоя им във факултета и им е обещал най-хубави неща. „Искам да вярвам, че когато се обръщате назад, към тези четири или пет години, които сте прекарали с нас, вие не се чувствате излъгани, не се чувствате разочаровани, а единствено изненадани колко бързо е минало това време и как всъщност вие сте се променили и сте станали по-цялостни личности“, каза доц. Пенчев и допълни, че всеки от тях сам знае най-добре отговора какво му е дал Софийският университет и Факултетът по славянски филологии.

2

Той отбеляза, че със сигурност всеки от тях е получил знания и умения, които ще бъдат основа на професионалната им реализация, натрупали са онази компетентност, която ще им позволи да бъдат добри специалисти, полезни на обществото и на себе си. „Именно това е смисълът на нас, като преподаватели в Софийския университет. Tова е смисълът на нашето висше училище като цяло“, каза деканът и подчерта, че знанието има различни лица. То не е просто правила, дати, които научаваме, алгоритми за справяне с различни проблеми и ситуации.

11

Знанието е и път, път към същността на нещата и към другите хора. Знанието свързва. Иска ми се да вярвам, че ние сме ви научили не просто на знание, а как да вървите по този път към знанието. Да вървите по този път със смирение, но и с гордост. Да вървите по пътя с будни сетива и запазено любопитство. Да вървите по този път с уважение към традициите, миналото, хората преди вас, но в същото време и с готовност да приемете промените, да бъдете двигател на новото, неочакваното, да създадете онова, което още не съществува“, подчерта доц. Бойко Пенчев и изрази надеждата си, че най-младите му колеги ще вървят по този път, изпълнени със сила за преодоляване на трудностите, но и с готовност да намерят удовлетворение и радост от професионалното им и личностно развитие.

9

В словото си той акцентира и върху това, че абсолвентите са дали много на университета и факултета. „На нас, вашите преподаватели, на цялата общност от хора на знанието, науката, общността на ангажираните с духа и духовността, вие сте ни дали от вашата енергия, от вашата младост, от вашето желание за учене“, каза доц. Пенчев и подчерта, че знанието не е затворено в книгите, то не се намира с едно кликване на мишката или с едно влизане в библиотеката. „Знанието живее чрез хората, които го развиват, предават и поддържат. Хората, именно каквито сте вие. Знанието ще живее благодарение на вас“, допълни още доц. Пенчев.

8

Той пожела на най-младите си колеги да намират удовлетворение в работата си и тя да ги обогатява като личности. Защото в крайна сметка всичко опира до човека, до това, което искаме да бъдем и да направим със себе си. „Вярвам, че Факултетът по славянски филологии и Софийският университет „Св. Климент Охридски“ са ви помогнали да станете по-добри хора“, каза накрая доц. Бойко Пенчев.

20

Абсолвентите бяха поздравени и от заместник-ректора на Софийския университет доц. Георги Вълчев, който посочи, че това е ден, в който всеки абсолвент в залата ще получи документ, за който е положил много труд. По думите му всички ще си отдъхнат, че са минали мъките и терзанията, но ги предупреди, че поемайки този документ, те продължават по пътя на знанието. И този път трябва да вървят до края на съзнателния си живот. Доц. Вълчев отбеляза, че вероятно са срещнали преподаватели, които са ги вдъхновили, научили са ги как да общуват помежду си, вероятно са срещнали и хора от другия тип. Това е нормално, защото това е реалният живот и в Софийския университет те не са в аквариум, а целта е да се научат да се справят със сложната действителност, на това, което им предстои, отбеляза доц. Вълчев. Той добави, че човек е така устроен, че трупайки социален опит, бавно започва да влиза в дълбочината на някои същностни социални проблеми, които иначе младостта леко пренебрегва и минава с полета на дръзновението над тях.

4

Заместник-ректорът призова абсолвентите да продължат да мечтаят, но да не превръщат мечтите си в химери, ако видят, че мечтата е неосъществима, да я оставят настрана и да изберат нова. Когато паднат, да намерят сила да потърсят помощ. Без емпатията не можем да вървим напред като общество, подчерта доц. Вълчев. По думите му неговото поколение не е успяло да постигне главното по време на Прехода: „Ние предадохме езика. Изпълнихме думите с фалшиво съдържание. Започнахме да говорим със заучени фрази, с клишета, които в крайна сметка лишиха езика от истинския му смисъл – едновременно да разпада света около нас, а след това да го събира, за да можем да комуникираме помежду си. За да можем заедно да вървим напред“. Доц. Вълчев изрази надеждата си, че мечтаейки, ще успеят да въздигнат езика ни на необходимата висота и ги призова да го обичат, развиват и правят все по-богат и красив.

12

В изказването си заместник-ректорът посочи, че професионалният им път ще е труден, но да не вярват, че работата е забавление. Винаги има моменти на тежък труд. Затова ги призова да не се доверяват на всичко, което виждат в своите телефони, да отворят сетивата си, непрекъснато да развиват умовете си.

В заключение доц. Вълчев се обърна към младите си колеги и ги насърчи каквото и да работят, да отдават силите си докрай, да вървят напред смели, да се радват на подкрепата на техните семейства и да не отлагат дълго срещата с чудото на живота, защото без него нямаме бъдеще. „Вървете напред дръзновено, бъдете горди и не забравяйте – от днес нататък вие завинаги сте част от колегията на Софийския университет. Неговите врати винаги ще бъдат отворени за вас. На добър час!“, каза доц. Георги Вълчев и обяви випуск 2021 г. на Факултета по славянски филологии за завършил.

14

Първенецът на випуска Марина Николова също отправи поздрав към своите колеги и преподаватели, изрази радостта си да види отново всички заедно на едно място и благодари на родителите и близките на всички, дошли в този ден на това събитие. Тя призова колегите си да не се гледат с живота със смръщени вежди, а да го оставят да им покаже всичките си лица: „Да, има приветливи и уродливи, ще е прекрасно и ще ви боли, и да – всичко трябва да се изживее безстрашно и пълноценно и после, ако не друго, от това ще излезе една прекрасна поезия, която да четем“.

7

Тя се обърна към своите колеги и ги посъветва да не правят компромиси по пътя и да защитават позицията си докрай. Независимо от това, че ще има недоволни, проблеми, може и да сбъркат, но пък всичко по-малко ще е нечий друг живот и нечии чужди планове, с които те ще трябва да се съобразяват. Накрая тя пожела на всички успех, търпение и упоритост.

15

Тържествената церемония продължи с връчването на дипломите.

16
17