Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2021 г. на Биологическия факултет

   
Завърши випуск 2021 г. на Биологическия факултет

168 бакалаври и 86 магистри, възпитаници на Биологическия факултет, завършиха висшето си образование. Те получиха дипломите си на тържествена церемония в Аулата. С отличен успех завършват 24 дипломанти. Пълните отличници са 18.

Деканът на Биологическия факултет проф. д-р Стоян Шишков приветства всички с „добре дошли“ в храма на науката и образованието. Той заяви, че днешният ден е изключително подходящ за връчване на дипломите на завършващите, защото предхожда най-светлия празник на познанието и духовността – празника на св. Кирил и св. Методий. Проф. Шишков откри тържеството, на което присъстваха дипломанти от випуските 2019, 2020-та и 2021 година.

1

Деканът на факултета посочи, че всеки от тях ще получи своята диплома, която не е обикновен лист хартия, а хроника на трудните дни и нощи на студентските сесии, на миговете на студентската им младост, към които ще се връщат многократно. Той изтъкна, че това е пътната карта на техните мечти и ги призова да бъдат горди възпитаници на Софийския университет и Биологическия факултет. По думите му ги очаква ученето през целия живот и ги насърчи да не пренебрегват своята интуиция, която им подсказва вярната посока в този динамично развиващ се свят.

3

От името на деканското ръководство им пожела да сбъднат личната си мечта в кариерното си развитие, да бъдат смели, упорити и да не губят вяра.

Заместник-ректорът акад. Николай Витанов поздрави абсолвентите от свое име и от името на ректорското ръководство. Той заяви, че дипломирането на студентите е най-големият празник на всеки факултет и е най-приятното изживяване не само за завършващите, но и за техните преподаватели и родители. Акад. Витанов изрази увереността си, че през годините дипломантите са срещнали много трудности, защото биологичните специалности са едни от най-сложните, но времето ще остави в тях знанието и уменията и ще заличи трудностите. Той подчерта, че тези знания и умения са най-добрата инвестиция в тяхното бъдеще и увери абсолвентите, че годините няма заличат хубавите спомени и многобройните приятелства, създадени през студентските години.

4

Заместник-ректорът подчерта, че Алма матер е най-доброто място за придобиване на сериозна квалификация и подготовка в техните области и припомни, че за поредната Национална рейтингова система на висшите училища у нас Софийският университет е на първо място в почти всички професионални направления, в които обучава студентите, включително и в трите направления, изучавани в Биологическия факултет, като преднината на факултета пред конкурентите в класацията е много голяма.

5

„Дипломата от Биологическия факултет наистина е най-добрият сертификат за качествено обучение в тази област в България. Вашият факултет е дал на страната ни най-добрите биолози. И това не е изненадващо, защото в този факултет винаги са постъпвали едни от най-добрите кандидат-студенти, а много от тях са лауреати на национални и международни олимпиади“, каза заместник-ректорът и изрази увереността си, че макар и да не си дават още сметка, сред тях в залата седят някои от бъдещите блестящи биолози, биотехнолози, еколози на България. Акад. Витанов изрази и увереността си, че бъдещата реализация на абсолвентите в професионален план ще бъде успешна.

12

Накрая заместник-ректорът призова дипломантите никога да не забравят университета и да помнят наученото от преподавателите си, да го носят в сърцата и умовете си, да го развиват и умножават. Той им пожела още да запазят любопитството, което преди години ги е довело пред прага на Алма матер, защото любопитството е най-мощният двигател на успеха – както в науката, така и в живота. С тези думи акад. Витанов пожела на добър път на всички.

7

Проф. д-р Василий Голцев, дългогодишен преподавател в Биологическия факултет, се обърна към най-младите си колеги и заяви, че досега заедно са градили системата на техните знания, а сега те застават в редицата на учените, облечени не само в академичните си тоги, но със солидни знания.

2

Мъдрите хора казват, че ако искаш да нахраниш гладния, не му давай риба, а му дай въдица. Сега всеки от вас, получавайки тази важна диплома, ще бъде въоръжен с нова въдица и от него зависи, а не само от късмета, дали ще улови рибата и каква ще е тя“, каза проф. Голцев и пожела голям успех на всички, които веднага ще потърсят приложението на своята въдица. По думите му тези, които ще продължат обучението си, развитието си, търсенето на нови знания, след време ще по-съвършен инструмент, по високо ефективна рибарска мрежа, с която да правят по-голям улов в науката и в живота.

13

Обръщайки се към дипломантите, проф. Голцев заяви, че на тях се е паднал късмета, но и отговорността за съдбата на биологичната наука на бъдещето. „Но заедно с вас тази отговорност носим и ние, вашите преподаватели. Вие ще сте нашето послание към света. Сертификатът на качеството на нашата работа. Затова ние винаги ще продължаваме да следим и да се радваме на вашите успехи. Ще ви подкрепяме в трудните моменти, с които ще се срещнете“, каза преподавателят и изрази надеждата си, че дипломантите осъзнават, че Алма матер и всички преподаватели в нея, ще застанат зад тях и тук ще намерят и помощ, и приятелски и професионален съвет във всяка трудна ситуация. Накрая той им пожела да бъдат упорити, постоянни, да развиват своите таланти, да вярват, че могат да постигнат големи неща и им пожела успех!

8

Абсолвентите бяха поздравени от името на завършилите бакалаври Мартин и Стефан Савови, отличници от специалност „Молекулярна биология“. Те посочиха, че биологията учи, че промяната е в основата на живота, в основата на всичко, което се развива. По думите им всички те са преминали на по-високо ниво на лично, професионално и обществено развитие, а сега пред тях има безкраен избор на възможности. Мартин и Стефан Савови благодариха на преподавателите си, довели ги до тук – тези, които се занимават лично със студентите и изготвянето на дипломните им работи. Абсолвентите се обърнаха към колегите си с пожелание да имат вдъхновение и творчески подход, които да им помагат във всички начинания, с които се захващат, да са здрави и любовта да ги съпътства, да имат критично мислене, да имат успех с каквото и да се захванат.

10

Церемонията продължи с връчване на дипломите на абсолвентите.

9
14
16
11