Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2020 г. на Историческия факултет

   
Завърши випуск 2020 г. на Историческия факултет

На тържествена церемония в Ботаническата градина на Софийския университет 140 бакалаври и магистри випуск 2020 г. на Историческия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях петима са пълни отличници.

Абсолвентите бяха приветствани от декана на Историческия факултет доц. Мира Маркова, която заяви, че всеки, пристъпил прага на Историческия факултет, остава свързан с него завинаги под една или друга форма. Тя заяви, че съзнава, че те са изправени пред много предизвикателства, пред много неизвестни и неясноти.

2

Предизвикателствата за всеки от вас имат различно име – история, археология, етнология, хебраистика, архивистика. Предизвикателство е това да бъдеш добър учител, да бъдеш добър изследовател. Най-трудното предизвикателство е да бъдеш добър човек“, каза доц. Маркова и призова най-младите си колеги да бъдат уверени в собствените си сили и да не губят почва под краката си, защото техните преподаватели им вярват.

4

Сигурни сме, че с ентусиазма на младостта ще бъдете промяната, която искате да видите в света. Сигурни сме, че ще се борите именно за тази промяна. Защото не се живее с непроменливи закони и сурови истини, а от надеждата за промяна, в която наивно вярваме. Сигурни сме, че с ентусиазма на младостта ще удържите и позициите на свободното слово. Защото аудиториите на Историческия факултет винаги са били място за свобода на словото и идеи. Критичният поглед към поставените проблеми е отличителна черта на нашата колегия. Тази критичност е гаранция и за вашата професионална реализация въпреки комерсиализацията на съвременното общество“.

7

Обръщайки се към абсолвентите, доц. Маркова заяви още, че големият живот се крепи върху сумата от множество различни отговорности. На първо място обаче е отговорността и борбата със самия себе си. Затова тя им пожела да бъдат най-взискателни първо към самите себе си.

Деканът отправи своите най-искрени благодарности за личните усилия, които всеки е положил през изминалата нелека година, за трезвото отношение към извънредната ситуация, за разбирането, отзивчивостта и търпението. „Знам, че онова, което ни водеше, е любовта към работата, любовта към науката, към историята, към Историческия факултет. С всичките му несъвършенства той си е нашият факултет – Историческият“.

Накрая доц. Мира Маркова заяви, че поради необичайната обстановка много от близките им не присъстват лично на тържествената церемония. Тя призова абсолвентите да посветят тази диплома на своите майки. „Защото никой в живота ни не ни обича по-искрено и по-безкористно от майките ни. На добър час, випуск 2020! Вие успяхте! Вие го направихте!“

8

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев поздрави присъстващите и посочи, че за него е искрена чест и удоволствие да ги приветства от името на ректорското ръководство и цялата академична колегия на Софийския университет в този паметен за тях ден. „Знаете, че университетът не е само факултета, в който сте завършили, а една голяма общност, в която споделяме ценности и се опитваме да променяме живота, себе си и света около нас“, каза доц. Вълчев.

5

По думите му пътят, който са избрали, тепърва започва, макар че мнозина от тях, поемайки дипломата си, ще въздъхнат с облекчение. „Не се свършва, колеги, започва отсега нататък. Ако искате да бъдете доби в професията си, трябва да продължавате да четете и да се развивате цял живот“, отбеляза доц. Вълчев и добави, че любовта към историята е нещо прекрасно и те често ще попадат в изкушението да заживеят в историята, но ги призова да не допускат тази грешка. Доц. Вълчев насърчи младите си колеги, вървейки напред, да са горди от постигнатото, смели, уверени, но не горделиви. Вървейки напред, да следват мечтите си, дръзновенията си, но да не допускат грешката да ги превърнат в химери, защото ще станат техни пленници. Да помнят, че успехът не идва веднага при всички и обикновено идва малко по-късно, но затова е нужна повече воля и действително искрен професионализъм от тяхна страна. Той изрази надеждата си приятелствата от изминалите години да им помогнат в трудните моменти на изпитания.

Доц. Вълчев призова абсолвентите да благодарят на семействата си за подкрепата, която е нещо безценно. Затова им пожела да вървят напред, да следват мечтите си, да гонят своята реализация и увери, че ще я постигнат на всяка цена, ако следват три важни принципа – да отворят сетивата си, непрекъснато да развиват умовете си и каквото и да правят, да не жалят сърцата си, ако искат успехът да дойде при тях.

3

В заключение той апелира да не отлагат за дълго време чудото на родителството в името на кариерата, защото това е една от най-големите ни мисии на този свят. С пожеланието на добър час и да бъдат живи и здрави доц. Вълчев обяви випуск 2020 г. на Историческия факултет на Софийския университет за завършил.

10

Поздрав към випуск 2020 г. на Историческия факултет отправи и отличникът Тенчо Карагьозов, от специалност „История“, понастоящем магистър в магистърска програма „Античност и средновековие“. Той заяви, че изминалите години в Университета го карат днес да си зададе въпроса какво означава да бъдеш успешен и какво е значението на успеха. По думите му, отговорът със сигурност не е еднозначен. Той говори за житейските въпроси и отбеляза, че Софийският университет и в частност Историческият факултет безспорно предоставят онова пространство, в което може да бъде поставено под въпрос всичко, което правим в името на нещата, в които вярваме. От името на своите колеги Тенчо Карагьозов изказа искрената благодарност към техните преподаватели, които са открили изцяло нови хоризонти пред тях. „Те ни научиха да търсим истината, да не се доверяваме изцяло на установени мнения, да не приемаме всичко за чиста монета, да анализираме, оспорваме и преди всичко да използваме ума си. Те успяха да развият у нас аналитичното мислене до такава висота, която може да бъде достигната единствено в университетска среда“, каза още абсолвентът.

6

В приветствието си той заяви, че едно е сигурно – ветровете на промяната се менят непрекъснато, но миналото остава константа. То е такова, каквото е. Ние сме длъжни да го приемем и да се опитаме да използваме опита на предходните поколения, за да живеем по-добре от тях.

12

Празничната церемония продължи с връчване на дипломите.

15
14