Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2020 г. на Факултета по математика и информатика

   
Завърши випуск 2020 г. на Факултета по математика и информатика

240 бакалаври и магистри от Факултета по математика и информатика получиха дипломите си за завършено висше образование. Девет от тях са с отличен успех. Тържествената церемония се проведе на открито пред Факултета по математика и информатика на Софийския университет в присъствието на заместник-ректора на Алма матер доц. д-р Георги Вълчев, декана на Факултета по математика и информатика доц. д-р Първан Първанов, академичния състав на факултета.

Абсолвентите бяха приветствани от доц. Георги Вълчев, който ги поздрави от името на ректорското ръководство и от името на цялата академична колегия на Софийския университет с успешното им завършване на един от знаковите факултети на Университета – Факултета по математика и информатика.

5

„Знам, че за повечето от вас това е изключително важен ден, защото ще вземете в ръцете си дипломите за труда, който сте положили в нашите аудитории. Същевременно добре трябва да знаете, че това е само едно начало – минали сте първия, изключително важен и изключително труден етап по пътя на професионалното ви развитие. Но оттук насетне ви очаква цял живот учене и развитие в професията и професионалния път, който сте избрали“, каза доц. Вълчев в обръщението си към завършващите студенти. Той заяви, че от днес нататък те стават пълноправни членове на академичната колегия на Софийския университет и където и да ги отведе житейският им път, те ще бъдат част от този университет и ще бъдат неговите най-истински и верни представители. Заместник-ректорът на Алма матер призова абсолвентите да бъдат горди с постигнатото и че са възпитаници на Софийския университет.

В словото си доц. Вълчев обърна внимание, че в днешно време на младите се внушава, че успехът трябва да дойде бързо, че преодоляното препятствие отваря широко врати пред професионалното им развитие. „Да, при някои от вас вероятно това ще се случи. При други обаче ще стане малко по-трудно. Това не трябва да ви отчайва, не трябва да ви демотивира да бъдете упорити в избраната от вас професия. Успехът, ако бъдете последователни, неиминуемо ще дойде“, каза той и допълни, че понякога животът ни поставя трудни изпитания, понякога дори сломява някои от нас. Затова доц. Вълчев призова най-младите си колеги да бъдат щедри, да умеят да подават ръка на приятели, на познати в такива трудни моменти. Защото това ще ги направи готови в труден за тях момент те да протегнат ръка и тя да бъде поета от техните състуденти и преподаватели. В приветствието си доц. Вълчев ги призова още да вървят гордо напред без да бъдат горделиви. „Изпитания има много, те съпътстват целия ни живот и трябва да намирате сили, ако преминете през тежки изпитания, непрекъснато да се изправяте и да вървите отново напред“, каза още заместник-ректорът.

10

Той изрази надеждата си, че годините, прекарани в Софийския университет, във Факултета по математика и информатика са ги научили на тези прости житейски истини. „Защото дефицити в професионалния ви път се наваксват. Дефицити в чисто човешкия ви път обаче трудно се наваксват“.

Доц. Вълчев акцентира и върху това, че светът не е в телефоните ни, а във всички нас – в очите, жестовете, усмивките. „В днешната обстановка покрай пандемията, която превзе света, някакси ни накара да живеем отделно, но не трябва да свикваме и да го приемаме като нормално. Понякога научните търсения, професионалният път е свързан с много самотни занимания, но ние не сме отшелници по своята природа и винаги се чувстваме добре и ставаме успешни тогава, когато сме в една жива, динамична, разкрепостена среда“. Обръщайки се към абсолвентите, той заяви, че те са младостта на България, хората, които от утре започват да поемат съдбата на тази страна в своите ръце. А и дори съдбата да ги изпрати далече извън нейните предели, ще се включат в живота и съдбите на много други общества и народи.

Накрая доц. Георги Вълчев пожела на абсолвентите да бъдат живи и здрави, постоянни и успешни. Той ги призова да помнят, че вратите на Софийския университет и на Факултета по математика и информатика винаги ще бъдат отворени за тях и обяви випуск 2020 г. на Факултета по математика и информатика за завършил.

7

Деканът доц. Първан Първанов също отправи поздрав към абсолвентите и в словото си подчерта, че във факултета се влиза много трудно, а още по-трудно се излиза от него. Той поздрави младите си колеги за годините неуморен труд. По думите му те са положили изключително много усилия и са завършили факултета, в който качеството на образованието е издигнато на пиедестал и заради това хората, които го завършат, са високо ценени от всички в българската икономика. Опитът и квалификацията им дават възможност да се реализират в най-различни сфери на живота и да бъдат полезни на българското общество. Поздрави ги, че са се справили с много и различни препятствия. „Вие сте уникални късметлии, защото учихте и ще продължавате да учите неща, които са ви интересни, които ви предизвикват, които ви карат да се развивате. Натрупали сте знания, умения, опит, които ще ви бъдат полезни и ще се реализирате в това, което сте учили“, каза доц. Първанов. Той добави, че в професията си ще имат много предизвикателства, които ще ги карат да се развиват още, а трудът им ще бъде изключително полезен за България и те ще бъдат двигател на българското общество. Деканът на Факултета по математика и информатика призова абсолвентите да осъзнаят огромната отговорност пред тях – да утвърдят постигнатото от техните предшественици. „На добър път, желая ви много здраве, много успехи – и творчески, и лични, и много любов“, каза в заключение доц. Първан Първанов.

Отличникът в ОКС „бакалавър“ Антон Чернев поздрави колегите си с видео обръщение, в което благодари на преподавателите си за предадените знания и най-вече на тези, които са запазили интереса му към логиката. Той изрази и признателността си и към всички приятели, които е срещнал във Факултета по математика и информатика, които са го мотивирали и са запълвали дните му с приятни емоции. Антон Чернев честити на колегите си дипломирането.

19

Магистърът Велина Иванова също поздрави своите колеги и преподаватели и заяви, че присъствието им на този празник показва борбеността им и способността им да преодоляват трудностите, особено завършвайки в изминалата година на пандемия, която ги е поставило пред неочаквани предизвикателства. „Днес сме тук, за да отпразнуваме заедно покоряването на ФМИ“, отбеляза Велина и допълни, че за нея годините, прекарани във факултета, със сигурност ще останат незабравима част от живота й. „Тук срещнах невероятни преподаватели, които освен че ми предадоха късче от знанията си, ми позволиха да работя рамо до рамо с тях. Те направиха пребиваването ми във ФМИ още по-вълнуващо и пълноценно“. Велина Иванова акцентира и върху приятелствата, дълбоките връзки, създадени през годините. Накрая тя си пожела един ден отново да има възможност да се върне във факултета и да сподели атмосферата на това уникално място и пожела на колегите си да откриват ежедневно красотата на математиката и практичността на информатиката, да не спират да следват мечтите си, колкото и трудно да изглежда това. „Щом сме оцелели във ФМИ, няма какво да ни се опре“, каза още тя.

15

Празничният ден продължи с връчване на дипломите.

16