Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2017 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

   
Завърши випуск 2017 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

190 бакалаври и 118 магистри от випуск 2017 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ завършиха висшето си образование. Те получиха дипломите си на тържествена церемония в Аулата в Ректората. 87 са абсолвентите, които имат отличен успех, а един е пълен отличник.

Церемонията бе открита от декана на факултета доц. Теодора Петрова, която поздрави най-малките гости, присъстващи нa тържеството, с празника на децата 1 юни и им пожела след време да дойдат да получат и своите дипломи в Аулата на Софийския университет.

Тя поздрави абсолвентите от специалностите „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ и „Книгоиздаване“, техните родители, близки и преподаватели, които са били с тях през изминалите години на обучението им.

1

„Официалното връчване на дипломите е вълнуващ момент и за преподавателите ви. Ние сме добри преподаватели, ако вие сте добри в професията си, ако сме ви мотивирали повече, за да знаете и учите повече“, каза доц. Петрова и пожела на младите си колеги да имат успешна професионална кариера, а знанията и уменията им да бъдат залог за утвърждаването им като добри професионалисти. Деканът им пожела още да имат приятели, колеги и семейства, които да ги подкрепят, да имат началници, които да стимулират тяхното развитие.

8

Доц. Петрова призова абсолвентите да превръщат неуспехите си в успехи, в урок за това как една загубена битка може да им помогне да спечелят войната и да се опитват да променят нещата, които не харесват.

5

Тя апелира към студентите да не забравят, че Алма матер винаги ще бъде отворен за тях и пожела успех на всички.

Заместник-ректорът на Алма матер проф. Ренета Божанкова приветства всички от името на ректора проф. Анастас Герджиков. Тя изтъкна, че абсолвентите още с избора си на факултет и специалност са избрали професия и път в живота. Проф. Божанкова изрази увереността си, че на този път ще ги чакат успехи, известност и удовлетворение, но те ще дойдат при тях, ще са трайни и ще станат основание за гордост само, ако постигайки ги, са работили в името на достойни идеи, на високи цели, на добри хора.

9

Проф. Божанкова добави, че през годините преподавателите във Факултета по журналистика и масова комуникация са давали знания и увереност на студентите си, че могат да се справят и са показали, че професията не е само работа. Тя е посвещение и то трябва да бъде изпълнявано с чувство за отговорност, за отговорността, която носят пред всички.

11

Заместник-ректорът отбеляза, че обръщайки се назад, сигурно си спомнят първата си лекция и добави, че така ще запомнят и днешния радостен ден на цветя, усмивки и обещания, защото това са два момента, граници на студентските години – един от най-важните и най-щастливи периоди от живота на всеки млад човек. За да запазят не само тези спомени, но и връзките с колегите и преподавателите проф. Божанкова призова абсолвентите да се присъединят към Алумни клуба на Алма матер.

6

„Гордейте се със своя университет и направете всичко по силите си да го представяте достойно в родината си и навсякъде по света“, призова проф. Божанкова и се обърна с думи на благодарност към родителите и семействата на абсолвентите, които са ги подкрепяли през годините, давали са им сили да преодолеят трудностите и са се радвали на всяка похвала и всяко постижение.

Заместник-ректорът на Софийския университет обяви випуск 2017 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация за завършил.

10

Проф. д-р Веселина Вълканова, председател на Общото събрание на Факултета и ръководител на Катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване” произнесе поздравително слово към абсолвентите от името на академичната общност на Факултета по журналистика и масова комуникация.

Тя се обърна към завършващите с пожелания за успешна професионална реализация и житейско щастие. Проф. Вълканова ги увери, че пред всеки от тях стои един нов живот и със смелост трябва да поемат по него, водени от желанието да знаят и да умеят повече. От своя университет те трябва да вземат поне две важни неща – съзнанието за истината и за отговорността към журналистическата професия и към обществото. По думите на проф. Вълканова, именно тези две придобивки от следването им ще им помогнат да поставят в съзвучие знанията си за професията с практическото й приложение. „Няма да чуем истината, ако сами не я казваме”, посочи тя и призова абсолвентите неизменно да я търсят и да се посветят на нея. „В една държава се развива онова, което е на почит в нея - имайте почит именно към истината, зачитайте правото на общността да знае истината. Истината е красива, а също и необорима, ако се каже умело, а съпротивата срещу нея само спомага за победата й”, заяви проф. Веселина Вълканова.

3

По думите й, всички млади специалисти, завършващи днес Факултета по журналистика и масова комуникация, трябва да посветят професионалната си реализация в борбата срещу заблудите в обществото, за утвърждаването на добрата и истинската журналистика, за по-информирани граждани, общество и нация. Проф. Вълканова добави, че техните преподаватели и обществото разчитат на тях да променят профила на днешната журналистика, на медиите и на комуникациите.

12

Кристина Баксанова от bTV поздрави абсолвентите от името на професионалната журналистическа общност и на работодателите. Тя посочи, че от създаването й, телевизията е разчитала предимно на младите журналисти от Факултета по журналистика и масова комуникация. Част от тях все още работят там и приемат новите стажанти и новоназначените колеги журналисти – помагат им в трудностите, а така също и се радват заедно с тях на успехите им.

111

Кристина Баксанова отбеляза, че абсолвентите ще разберат колко е вълнуваща професията им още с прекрачването на която и да е медийна редакция, тъй като журналистиката и медиите ще им позволят да бъдат там, където се случват събитията и където се пише историята. Тя ги призова да бъдат любопитни и любознателни, както и да предават достоверно видяното, неизменно оставайки честни към своята публика, било то читатели, зрители или слушатели. „Целта на журналистиката е свързана с доверието, а то се гради чрез открит подход към аудиторията и обществото”, заяви тя.

13

От името на абсолвентите поздрав поднесе Ива Ваташка, специалност „Журналистика“. Тя направи равносметка на изминалите години и промяната в отношението на хората към журналистическата професия, към липсата на морал и етичност: „За да бъдеш журналист, не е нужно да играеш, а да приемеш ролята си като призвание. Но на първо време трябва да се вдъхновиш, защото работа, свършена по принуда, е най-тежкото нещо“.

Тя изрази вярата си, че всеки е намерил вдъхновение у преподавателите си, които са ги мотивирали да мислят и са дискутирали с тях. Благодари на Факултета за срещите, за прекрасните приятели. Ива Ваташка призова колегите си да бъдат честни към себе си, за да са честни и справедливи към другите, да отстояват позициите си, да се броят с цензурата и с автоцензурата, да се развиват към по-добро и да са готови за иновации и промяна.

„Има много достойни личности, от които да се учим. Затова нека не се примиряваме с готовите отговори. Нека се възмущаваме и да се борим, но най-вече нека да вярваме, защото само тогава трудностите се превръщат в успех. На добър път, колеги!“, каза в заключение Ива Ваташка.

Тържеството продължи с връчване на дипломите на абсолвентите.

14
16
17
15