Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2016 на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

   
Завърши випуск 2016 на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 80 бакалаври и магистри на Физическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Випускът има един пълен отличник.

Тържеството бе открито с поздрав към абсолвентите, техните родители и близки от заместник-декана на Физическия факултет доц. д-р Виктор Иванов. Той заяви, че най-младите му колеги не просто получават още едно свидетелство за завършена образователна степен, а своя паспорт като граждани на света – защото завършват един престижен университет с близо 130-годишна история. Университет, който е дал много от най-светлите личности на България, строителите на съвременна България. От името на цялото деканско ръководство, на всички преподаватели от Физическия факултет и от свое име доц. Иванов изрази надеждата си, че са дали нужното, за да могат абсолвентите да бъдат един ден сред тези светли примери за подражание.

1

Не е тайна, че завършихте едни от най-трудните специалности в Университета. Борихте се с квантова механика, с математични методи, със съвременни експериментални методи и какво ли още не, но в крайна сметка удържахте победа. Така че днес имате повод за празнуване“, каза още заместник-деканът пред своите възпитаници.

1-1

Заместник-ректорът на Софийския университет чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов поздрави абсолвентите и техните близки от името на ректорското ръководство и от свое име за успешното завършване на Физическия факултет.

Това е най-приятното изживяване за един преподавател – моята роля в момента – да види своите студенти пораснали и помъдрели“, заяви проф. Витанов и изрази увереността си, че времето ще заличи трудностите, които студентите са срещнали по времето на обучението си, и ще останат хубавите спомени и многобройните приятелства.

1-2

Времето ще ви убеди в нещо, което сигурно вече знаете много добре: че Алма матер е най-доброто място в България за придобиване на сериозна квалификация на едно много добро ниво и сериозна подготовка във вашите области. Подготовка, получена благодарение най-вече на вашите усилия, но и на вашите преподаватели“, подчерта заместник-ректорът.

В приветствието си проф. Витанов заяви, че за Университета е повод за гордост това, че според Националната рейтингова система на Министерството на образованието и науката Алма матер е на първо място сред всички висши училища в професионалните направления, в които обучава студенти. Той добави, че във Физическия факултет образованието винаги е вървяло ръка за ръка с науката и заяви, че Факултетът с право се гордее със своите много сериозни научни постижения: „С повече от 200 научни публикации в най-реномираните световни списания през 2015 г., Факултетът се нареди на първо място между всички факултети и научни институции в България. Още по-впечатляващо е, че някои от вас, скъпи абсолвенти, участваха в тези научни постижения и с това поставиха началото на своя успешен път в науката“.

2

Проф. Витанов призова най-младите си колеги да помнят наученото от своите преподаватели, защото то е безценно, да го носят в сърцата и умовете си и да го развиват: „Не се оплаквайте, независимо че ще има много трудности занапред. Мислете позитивно и търсете хубавото и полезното във всяка ситуация. Не се отчайвайте, когато срещнете трудности, а ги преодолявайте, защото те ще ви направят по-силни. Не се сърдете на конкуренцията, която непрекъснато ще е около вас, защото тя ще ви направи по-добри“.

В края на словото си заместник-ректорът на Софийския университет пожела на абсолвентите да намерят удовлетворяваща ги работа – такава, каквато заслужават и която отговаря на възможностите, желанията и амбициите им, и която да им създаде усещане за пълноценно изживян живот и обяви випуск 2016 година за завършил.

8

Преди да получат дипломите си, абсолвентите от Физическия факултет бяха поздравени от отличника на випуска Йордан Даракчиев, който заяви, че за него е огромна чест да е част от Физическия факултет и част от най-стария университет в България. Той благодари за възможността да получи образование, съизмеримо с най-доброто в света, за възможността да общува с толкова добри преподаватели, да познава толкова много колеги, толкова много хора с интереси като неговите.

5

„Завършвайки днес, ние полагаме началото на живота си като съзнателни граждани на България, като учени, и като, надявам се, по-добри хора“ каза Йордан Даракчиев и пожела на колегите си да бъдат любопитни: „Любопитството е това, което е движело науката през вековете. Любопитството е това, което различава учения от другите хора. Любопитството е това нещо, което движи света“. Той призова всички да не съжаляват за грешките си, да се учат от тях и да приемат всяко предизвикателство със страст, защото предизвикателството винаги се отплаща.

6
7