Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2016 на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

   
Завърши випуск 2016 на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата на Софийския университет, в деня на големия християнски празник Въведение Богородично, 54 бакалаври и 37 магистри от випуск 2016 от Богословския факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. 17 от абсолвентите са с отличен успех.

Проф. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет, откри тържествената церемония и отбеляза, че за него е радостно да види Аулата толкова пълна. Той пожела на абсолвентите успех и развитие на тяхната кариера, както и в следващите етапи на образованието им. Проф. Омарчевски изрази увереността си, че абсолвентите на Богословския факултет завършват не само като добри специалисти, но и като по-добри хора. Той заяви, че е убеден, че полученото през годините няма да остане неизползвано, а ще се преумножи, както синаповото зърно в притчата се разраства в многолистно и голямо дърво.

1

В приветствието си към най-младите си колеги проф. Омарчевски заяви, че в днешните трудни дни необходимостта на обществото ни от грамотни и добре обучени специалисти богослови е голяма на всички нива в обществото. Той пожела на всички занапред освен здраве и да бъдат верни на Христовото учение, да бъдат достойни членове на нашето общество и да носят с гордост името на св. Климент, под чиято егида са се обучавали: „Бъдете верни на завета на св. Климент. Едно светило, с което не само България, но и целия християнски свят може да се гордее. Един дълбоко проникновен мислител, педагог и задълбочен богослов“.

3

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев приветства абсолвентите от името на ректорското ръководство. Той заяви, че за него е чест и удоволствие да присъства на промоция на Богословския факултет, тъй като хората, които завършват този факултет, са малко по-специални от профила на средностатистическия студент в Софийския университет. По думите му в днешно време говорим, че не достигат много специалисти, че обществото ни се лута в различни посоки, нямаме и хора, които да се грижат за душите на хората, а Софийският университет в лицето на студентите от Богословския факултет създава подобни специалисти.

9

„Вие сте завършили успешно вашето професионално образование, днес ще получите и дипломите, които удостоверяват вашата подготовка. Трябва да помните обаче едно – дипломата показва, че формално сте преминали успешно през едно академично образование, доказването ви като хора с добра подготовка тепърва предстои, когато навлезете в живота“. Заместник-ректорът напомни, че младите специалисти ще имат много трудности и изпитания, но това, което са научили в Университета, ще остане завинаги част от тях, това ги прави част от голямата общност на Софийския университет. Той ги призова в трудни, но и в щастливи моменти да се върнат в Алма матер и да предадат своя опит на всички.

7

„Годишнината от успението на св. Климент трябва да ни посочи, че във всички епохи на хората не им е било лесно. Да се справи с една догма, да преподава на нов език и в една безпросветна епоха да създаде над 3500 последователи. Успял е, защото е подходил към своето дело като към мисия“ – отбеляза доц. Вълчев и призова абсолвентите каквото и да работят в професионалния си път, да определят своята мисия и да я следват неотклонно, както и да имат много последователи и ученици, защото знанието се предава от поколение на поколение.

„В днешно време трябва да отворим сетивата си и да не се поддаваме на масовите внушения, които се опитват да манипулират обществото. Винаги търсете хората, водачите, които могат да подкрепят знаещите и имащите желание да работят. Така, както навремето до св. Климент се е изправил един мъдър държавник, без чиято помощ и подкрепа делото му едва ли би било толкова успешно. Обществото ни трябва да извърви дълъг път, за да хармонизира отношенията вътре в себе си. Всяка една криза всъщност е начало на един бъдещ успешен път. Нека той се отвори пред вас, дано да имате щастие, късмет и да се ползвате с подкрепата на приятелите, които сте намерили в Алма матер“.

4

Абсолвентите и техните близки бяха поздравени и от отличника Здравко Кънев. Той припомни началото на тяхното следване и благодари на преподавателите, които са отдали своята любов и грижа за всички студенти. Благодари на администрацията и на работещите в Библиотеката. „През тези четири години изминахме път, през който се изграждахме като зрели и отговорни към бъдещите ни начинания. Придобихме много нови знания, но най-важното от тях бе мисълта за отговорността пред Църквата, пред Бога и ближния“. Той отбеляза още, че богословието е не само наука, но и откровение, свидетелство за Христос, образец на нашия живот.

5
6
8