Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2016 г. на Философския факултет

   
Завърши випуск 2016 г. на Философския факултет

214 бакалаври и магистри, възпитаници на Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, получиха дипломите си за завършено висше образование. Седем от тях са пълни отличници. Тържествената церемония се проведе в Аулата в Ректората в деня, в който Философският факултет отбелязва своя празник.

Тържеството бе открито от декана на факултета проф. д-р Димитър Денков, който поздрави абсолвентите и техните близки и подчерта, че Философският факултет на Софийския университет е най-големият в Университета и най-големият хуманитарен факултет в страната.

1

Деканът припомни историята за стареца звездоброец, законодател, философ, изобретател Талес, който, докато вървял една вечер и броял звездите, за да предвиди следващото слънчево затъмнение, паднал в една дупка. Една девойка минала покрай него, разсмяла се и казала: „Ха-ха! Мъдрият старец знае какво има по небето, но не знае какво има под краката му и затова стои в дупката“. Деканът уточни, че тази история се разказва много често, за да покаже, че в така нареченото висше знание, което зяпа по звездите, няма кой знае колко земни проблеми. „Вероятно някой ще ви каже, че това, което има в дипломите ви, това, което преживели през последните години, не е толкова ценно и не върши кой знае колко работа в практиката. Но е добре да знаете, че още от онези древни времена практиката на висшето знание е теорията. Теорията не като отвлечено умозрение, а като гледане напред и в бъдещето за нещо по-добро, каза деканът и подчерта ценността на висшето знание. Той призова най-младите си колеги да направят живота по-добър и да запазят това висше знание. Проф. Денков изрази надеждата си те да запазят и хубавия спомен за времето, прекарано в Университета.

3

Проф. Денков призова най-младите си колеги да поздравят с ръкопляскане близките и роднините си, които са направили обучението им възможно и по същия начин да поздравят преподавателите си, както и служителите от администрацията.

Получавайки тази диплома, нека да останем не просто познати и приятели, а колеги в оня първичен смисъл на хората, които заедно извършват едно общо дело – а именно запазване и продължаване на висшето знание“, каза в края на приветствието си проф. Денков.

6

От името на ректорското ръководство абсолвентите на Философския факултет, техните близки и гости бяха поздравени от заместник-ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов. Той заяви, че церемонията по връчването на дипломите е най-приятното изживяване не само за абсолвентите, но и за техните преподаватели, които виждат своите студенти пораснали, помъдрели и готови за живота. „Тази кулминация на вашето следване осмисля както вашите усилия, така и усилията на преподавателите и на родителите ви“, каза още проф. Витанов.

Заместник-ректорът изрази увереността си, че времето от прекрачването на прага на Алма матер до днешния празничен ден е минало неусетно и че след години трудностите ще бъдат забравени, но ще останат живи хубавите спомени и многобройните приятелства: „Тези приятелства продължават цял живот и са едно от най-ценните неща в живота на един човек. Сигурен съм, че когато се връщате назад във времето, ще си спомняте за годините, прекарани в Алма матер, с усмивка и с приятни емоции”.

5

Проф. Витанов подчерта, че за Университета е повод за гордост, че според Националната рейтингова система на висшите училища, Алма матер е на първо място в почти всички професионални направления, в които обучава студенти, включително и във всички направления във Философския факултет. „Можете да сте сигурни в нещо, в което и времето ще ви убеди – Алма матер е най-доброто място в България за придобиване на сериозна квалификация и подготовка във вашите области. Подготовка, получена благодарение на вашите преподаватели и разбира се, на вашите усилия“, каза още заместник-деканът.

4

Той припомни, че през миналата година Софийският университет се изкачи с 50 места в класацията QS World University Rankings и за първи път бе включен в класацията на Times Higher Education.

Проф. Витанов пожела на тези, които ще продължат образованието си в магистърските програми на Университета, да запазят своя ентусиазъм, енергия, търпение в усвояването на новите знания. На останалите пожела да намерят удовлетворяваща ги работа – такава, каквато заслужават и отговаря на техните възможности, желания и амбиции и да им създаде усещане за пълноценно изживян живот.

7

Помнете изученото от вашите преподаватели, от вашите колеги – то е безценно – носете го в сърцата и умовете си и го развивайте и умножавайте. На добър път!“ – завърши проф. Витанов и обяви випуск 2016 на Философския факултет за завършил.

Церемонията продължи с раздаването на дипломите.

11
10
8