Начало / Новини / Новини и събития / Юбилеят на акад. Благовест Сендов беше отбелязан в Института по математика и информатика на БАН

   
Юбилеят на акад. Благовест Сендов беше отбелязан в Института по математика и информатика на БАН

Акад. Сендов е български математик, общественик и дипломат. В периода 1973-1979 г. е ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Централна част в научните му изследвания заемат числените методи, компютърната геометрия и други.

В рамките на тържеството акад. Сендов изнесе лекция на тема: „Красотата на полиномите“ и отбеляза, че освен с иновации математиците се занимават и с неща, които им харесват, защото са красиви. Той подчерта, че голяма част от красотата, която е виждал в математиката, е свързана именно с полиномите, а красотата на алгебричните полиноми, според него, е в това, че всеки алгебричен полином има точно толкова нули, колкото е степента му.

Акад. Благовест Сендов беше поздравен от ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков. Заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов отправи пожелания по повод юбилея на изтъкнатия математик и от името на министъра проф. Николай Денков.

Акад. Сендов беше поздравен и от името на академичната колегия на Факултета по математика и информатика на Софийския университет от декана на факултета доц. Първан Първанов.

2

Пожелания за бодрост, здраве, енергия, творческо дълголетие и нови резултати в областта на математическата наука бяха поднесени още от ръководството на Българската академия на науките, от името на Института по математика и информатика на БАН, а акад. Кендеров изрази признателността на Съюза на математиците в България.

3