Начало / Новини / Новини и събития / Втора международна научно-приложна конференция на тема: „Бъдещето на ДДС. Дигитална икономика“

   
Втора международна научно-приложна конференция на тема: „Бъдещето на ДДС. Дигитална икономика“

В Софийския университет започна втората международна научно-приложна конференция на тема: „Бъдещето на ДДС. Дигитална икономика“. Двудневният форум се организира от Юридическия факултет на Алма матер и IFA България (Международна Фискална Организация).

Конференцията бе открита от декана на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов, който отбеляза, че е щастлив от поредната съвместна конференция между IFA и Юридическия факултет на Софийския университет. В изказването си той посочи, че първият закон за ДДС е бил приет през 1993 г. От историческа гледна точка това е едно човешко поколение. Имайки предвид, че Юридическият факултет е на 125 г. се оказва, че 1/3 от историята на факултета е преминала с изучаване на закона за данъчното облагане, каза проф. Пенов. През този период различни юристи са изследвали проблемите на данъка за добавената стойност. Обществените отношения се развиват, отбеляза деканът и добави, че и днес данъчното облагане следва обществените тенденции и това води до предизвикателства пред правната наука.

1-1

Проф. Пенов подчерта, че дискусиите са необходими, за да се намерят решения, за да могат да се спазват вековни утвърдени принципи, свързани със справедливост при данъчното облагане.

Председателят на ИФА България Валентин Савов също поздрави гостите и участниците в научния форум и посочи, че докладите на конференцията са изключително интересни. Той изрази надеждата си по време на двудневната конференция да се създаде истински дебат и да се чуят различни гледни точки по актуални проблеми. Той представи накратко историята на Международната фискална организация, както и на IFA България и благодари на проф. Сашо Пенов и на ръководството на Софийския университет за академичната подкрепа и домакинството.

1

Лектори на научния форум са представители на Европейската Комисия, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), преподаватели от реномирани европейски университети, практици от европейски кантори, съдии, данъчни служители и други.

2

Сред говорителите са Вим Роелс (ЕК), Софи Шател (ОИСР), проф. Маисто (Католически университет Пиаченца), проф. Мари Лaмeнш (Свободен Университет Брюксел), д-р Хонглер (Университет Цюрих) и други.

За повече информация тук .

4
3