Начало / Новини / Новини и събития / Втора интердисциплинарна научна конференция от поредицата СКРИТОТО И ОТКРИТОТО

   
Втора интердисциплинарна научна конференция от поредицата СКРИТОТО И ОТКРИТОТО

На 25 и 26 ноември 2022 г. в Конферентната зала в Ректората се проведе втората интердисциплинарна научна конференция от поредицата СКРИТОТО И ОТКРИТОТО "Ритъмът на свещеното – херменевтика и феноменология на танца". Във форума участваха изследователи и преподаватели от Софийския университет, Нов български университет, Българска академия на науките, Индонезийския университет и други.

Отношението между категорията "свещено" и феномена на танца беше положено в богата партитура от социо-културни стъпки и методологически тактувания. Обсъдени бяха както условията за възможност на танца и танцуването, така и неговото акомпаниране в различни вариации на извечната човешка културна игра.

1-1
1-2

Конференцията беше излъчвана и онлайн, което даде възможност за по-голям обхват на споделеното мисловно пространство. Гостите в залата допринесоха с въпросите си за създаването на пълноценна и удовлетворяваща творческа среда на преоткрита радост от съвместното "бъдене" и диалогичното дирене.

Конференцията е организирана от Kатедра "История и теория на културата" към Философския факултет на Софийския университет, с водещ екип: проф. дфн. Владимир Градев, д-р Диляна Филипова, д-р Калинка Янкова и д-р Кристина Кирова.

1-3
1-5
1-6
1-8
1-9