Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бяха връчени Националните стипендии „За жените в науката“ за 2016 година

   
В Софийския университет бяха връчени Националните стипендии „За жените в науката“ за 2016 година

В Алма матер се проведе тържествена церемония по връчване на Националните стипендии за България „За жените в науката“ за 2016 гоина. Световната програма на „Л’Ореал“-ЮНЕСКО „За жените в науката” се реализира за шести път в страната ни с партньорството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Лауреатите на стипендиите за 2016 година са д-р Ахинора Балтакова от Геолого-географския факултет на Софийския университет, д-р Йорданка Каракирова от Института по катализ към Българската академия на науките и д-р Калина Ганева от Института по микробиология „Стефан Ангелов“ към Българската академия на науките.

1

Д-р Ахинора Балтакова е главен асистент по геоморфология в Геолого-географския факултет на Софийския университет, Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“. Завършила е специалност „География“ в Софийския университет. Научната й работа е свързана с геоморфологията, климатологията, хидрологията, географските информационни системи.

2

Д-р Ахинора Балтакова

Целта на проекта й „Режим, динамика и пространствен обхват на криогенните процеси в Пирин“ е получаването на данни за режима, динамиката и пространствения обхват на криогенните процеси в Пирин, въз основа на които да бъдат направени изводи за характера и проявлението на рисковите явления във високите планини в България на фона на тенденциите за изменение на климата.

Д-р Йорданка Каракирова е главен асистент в Института по катализ към Българската академия на науките. Завършила е специалност „Химия“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

3

Д-р Йорданка Каракирова

Целта на проекта й „Разработване на нов вид твърдо тяло/ЕПР дозиметри за високоенергетично лъчение“ е да се разработят нов вид дозиметри на базата на захароза, които да намерят приложение както за високи, така и за ниски терапевтични дози. За тази цел е необходимо да се оптимизира състава и формата на твърдо тяло /ЕПР дозиметрите. Тези дозиметри могат да се използват както за контрол на облъчватели, така и при аварийни ситуации. В зависимост от получените резултати, новите дозиметри могат да бъдат предложени на Международната агенция по атомна енергия, като по възможност да заменят действащите досега аланинови дозиметри.

Д-р Калина Ганева е главен асистент в Института по Микробиология „Стефан Ангелов“ към Българската академия на науките. Тя е завършила специалност „Молекулярна биология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Научните й интереси са насочени към имуномодулиращата активност на метиловите донори и към изясняване ролята им в развитието на патологичния автоимунитет.

4

Д-р Калина Ганева

Целта на научния й проект „Модулиране цитокиновата експресия на регулаторни Б-лимфоцити посредством епигенетична модификация на генома“ е да се модулира генната експресия на ключов за регулаторните Б-лимфоцити ген при автоимунното заболяване лупус еритематозус посредством епигенетични изменения в генома. Успешното реализиране на проекта би довело до изясняване механизмите на епигенетичен контрол чрез фолиева киселина от една страна, а от друга - до възможността за модулиране на генната експресия на ключовата за системния лупус Б-клетъчна популация от регулаторни клетки. Разпространението на резултатите би допринесло за повишаване информираността на научната общност относно възможността за използване на епигенетичните модификации за контрол на широк спектър от автоимунни болести.

На събитието присъстваха Бриджит Стрелър, генерален директор на L’Oréal България, чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов, председател на комисията за присъждане на стипендиите и заместник-ректор на Софийския университет, посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел, омбусманът на Република България Мая Манолова, преподаватели, учени и гости. Водещ на церемонията бе Ива Дойчинова, а музикални поздрави към присъстващите на тържеството отправиха музикантите от група „КвартетЪТ“.

5

По време на церемонията Мария Донска, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, прочете поздравителен адрес от името на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. В него г-жа Бокова посочва, че за изминалите шест години са получени над 300 блестящи научни кандидатури за стипендии. „Все по-високото им качество свидетелства за големия научен потенциал, с който разполага България. Потенциал, с който трябва да се гордеем и чието развитие трябва да подкрепяме и насърчаваме“, се казва още в поздравителния адрес. В него Ирина Бокова благодари на L’Oréal за усилията за подпомагане развитието на жените-учени в целия свят и изрази гордостта си, че тази програма се реализира и в България. Тя благодари и на Софийския университет, че вече шест години са заедно в осъществяването на програмата „За жените в науката“ в България. Г-жа Бокова благодари и на стипендиантките и на жените-учени, кандидатстващи по програмата, които въпреки трудностите се занимават с наука и чрез нея се борят да променят света.

6

Генералният директор на „Л’Ореал“ за България Бриджит Стрелър заяви, че тазгодишното издание на „За жените в науката” в България е привлякло рекорден брой кандидатури – 58 са жените учени, кандидатствали за стипендия. Бриджит Стрелър подчерта, че всички представени проекти са били изключителни: „Това ме изпълва с гордост и увереност, че решението, което взехме с ЮНЕСКО и със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 2010 г. да стартираме тази програма в България, е било изключително успешно“.

Генералният директор на „Л’Ореал“ за България изрази искрената си благодарност към журито с председател проф. Николай Витанов, както и към партньорите на програмата. „Принципът, който е в основите на нашето партньорство, е че всички съзнаваме колко предизвикателно е това да си жена учен. Ние твърдо вярваме, че жените, които са взели смелото решение да посветят живота си на науката, заслужават обществена подкрепа“, каза още Бриджит Стрелър и благодари на всички български жени, кандидатствали в стипендиантската програма през годините, както и на спечелилите стипендиите. Тя поздрави всички тях и подчерта, че жените имат силата да променят света.

7

По време на церемонията бе прочетен и поздравителен адрес от Националната комисия на Република България за Юнеско. В него се отбелязва, че стипендиите „За жените в науката“ е награда за упоритостта и куража на жените, които се занимават с наука. В адрес от министъра на културата Вежди Рашидов организаторите на инициативата, както и победителките в тазгодишната надпревара бяха поздравени за проявения висок професионализъм и изследователски дух, за вложения хъс и талант при постигането на високи резултати и изключителни открития в областта на природните науки.

На тържеството бе представен видеоматериал, отразяващ дейността на миналогодишните стипендиантки на програмата „За жените в науката“.

8

Чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов, председател на журито и заместник-ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, отбеляза, че за него е било чест и удоволствие да участва в журито на конкурса. Той посочи, че през тази година за участие в конкурса са постъпили 58 кандидатури, от които е трябвало да се изберат само три. По думите на проф. Витанов, това е бил най-оспорваният конкурс, в който е участвал. Всички 58 кандидатури са разделени в шест категории – математика и информатика, медицина, науки за земята, химия, физика и биология, а журито се състои от шестима българи, експерти във всяка една от областите. „За мен е голямо удовлетворение, че избрахме с единодушие трите победителки“, каза проф. Витанов и отбеляза, че след участието си в това жури той е по-голям оптимист за развитието на науката в България. Той перифразира девиза на програмата „За жените в науката“ и подчерта, че жените в науката имат силата да променят България.

9

Посланикът на Франция в България Ерик Льобедел поздрави присъстващите и изрази радостта си да присъства на събитието. Той призова всички жени учени да не се отчайват и да продължат да работят, въпреки трудностите.

Стипендиантките бяха поздравени и от името на председателя на Комисията по образованието и науката в Народното събрание Милена Дамянова. Тя подчертава, че благодарение на стипендиантската програма обществеността може да се запознае с научните постижения на българските жени в науката: „Науката е в основата на човешкия прогрес и събитията като днешното трябва да се радват на подкрепа на всички – на държавните институции, на бизнеса, на неправителствения сектор“. В поздравителния си адрес Милена Дамянова се обърна към лауреатите на тазгодишните национални стипендии: „Знаем, че зад тази награда стои дългогодишен труд и много усилия. Нека за вас този приз е повод за гордост от постигнатото до момента, но и стимул да продължите своята научна работа с още по-голям ентусиазъм, вълнение и енергия“. Милена Дамянова подчертава още увереността си, че всяка от тях се стреми да покори най-високите научни върхове и ще постигнат още повече успехи.

10

Омбусманът на Република България Мая Манолова заяви, че за нея е чест и удоволствие да бъде част от изключителното събитие, което има за цел да мотивира, да поощри, да вдъхне кураж и увереност на младите жени, които са избрали науката за своя професионална кариера. Тя поздрави жените-учени за техния избор, но и за това, че са избрали да останат в България.

„Всички ние сме наясно колко е трудно днес да си млад учен, особено ако си жена. Всички сме наясно какво изисква това – пълна отдаденост. За това е необходимо цялото ти време, необходима е подкрепа“, каза Мая Манолова и добави още, че като жена е убедена, че е необходима подкрепа от близките и от семейството, и на второ място – от българската държава. „Като омбусман съм готова да ви подкрепя за това държавата отговорно да подкрепи вашия принос за българската наука и за България“, каза още г-жа Манолова.

По време на церемонията за първи път в България официално бе представен и Манифестът „За жените в науката“: кампания с послание, целяща да помогне за повишаването на броя на жените, които се занимават с наука в световен план, като ангажира широката общественост с проблема и ускори постигането на промяна за жените в науката. Инициативата може да бъде подкрепена на www.fwis.fr/bg/manifesto.