Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бе открита благотворителна изложба с астрофотографии на ученици от Софийската математическа гимназия

   
В Софийския университет бе открита благотворителна изложба с астрофотографии на ученици от Софийската математическа гимназия

В Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита благотворителна изложба с астрофотографии на ученици от Софийската математическа гимназия. Събраните средства ще бъдат използвани в помощ на ремонтни дейности в Астрономическата обсерватория на Университета.

Изложбата, озаглавена “Към ЗВЕЗДИТЕ”, включва 25 оригинални астрофотографии и ще може да бъде разгледана от 23 януари до 3 февруари 2017 г. в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, и на 3 и 4 февруари между 18:00 и 21:00 ч. в Астрономическата обсерватория в парк “Борисова градина”

Доц. д-р Евгени Овчаров, ръководител на Катедра „Астрономия“ на Физическия факултет, откри изложбата и отбеляза, че ученици от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ са предложили да подпомогнат ремонтните дейности в Астрономическата обсерватория в Борисовата градина към Физическия факултет на Университета. Ядрото от екипа ученици от Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” се състои от Теодор Алексиев, Рая Димитрова, Светослав Радоев и Йоанна Йорданова. Автори на фотографиите са Теодор Алексиев, Симона Христова и Ганчо Ганчев. Част от изображенията са получени по време на студентски практики на катедра „Астрономия“ във Физическия факултета на Софийския университет, най-престижното място за обучение по астрономия и астрофизика в България.

1

Доц. Овчаров припомни, че обсерваторията има интересна история, която започва преди повече от 120 години. Сградите на обсерваторията са построени в зората на Висшето училище (както се е наричал Университетът в края на 19-ти век). През 2017 г. телескопът в големия купол на обсерваторията става на 120 години. Това е най-старият телескоп на постоянен фундамент на Балканите.Доц. Овчаров подчерта, че интересът към обсерваторията е голям и през 2016 г. екипът е направил четири мащабни събития с популярни лекции, наблюдения с телескоп и други. Всяко от събитията е било посетено от хиляди хора, което ги амбицира да направят тези срещи по-чести. От началото на миналия век датира и кръжокът по астрономия. От 2015 г. той е с променен формат, за да бъде достъпен за всеки, който има интерес към астрономията.

4

На 3 и 4 февруари 2017 г. между 18:00 и 21:00 ч. в Астрономическата обсерватория в парк “Борисова градина” посетителите ще имат възможност отново да разгледат изложбата, както и да чуят и разнообразни лекции, да разгледат обсерваторията, да разговарят с професионални астрономи и да погледнат нощното небе с телескоп. Повечето лекции ще бъдат изнесени от студенти на Физическия факултет от новата магистърска програма „Астрономия и популяризация на астрономията“.

1

Доц. Овчаров благодари на деканското ръководство на Физическия факултет и на ръководството на Софийския университет за съдействието за осъществяването на тази благотворителна изложба. Изложбата се реализира с любезното съдействие на Photosynthesis, отпечатали безвъзмездно астрофотографиите.

2

Основният инициатор на изложбата Теодор Алексиев, разказа повече за зараждането на идеята за изложбата. Със своите съучениците от 12-ти клас на Софийската математическа гимназия са взели решение с проект по предмета „Свят и личност“ да помогнат на сгради или институция. Спират се на Обсерваторията на Софийския университет, защото с друг негов съученик – Светослав Радоев, се занимават с астрономия, многократно са били в обсерваторията, знаят за необходимостта от подобрения там.

2

Тези снимки не са просто красива картинка от небето, но много от тях, особено тези, снимани с телескоп, имат и научна стойност. Тези кадри, макар и да ги представяме като картина, наслада за окото, те са реални научни кадри, които в последствие могат и са част от научни статии, изследвания, които ни дават отговори на въпросите за Вселената“, добави още Теодор Алексиев.

4

Желаещите да подпомогнат каузата ще имат възможност да го направят в деня на откриването – 24 януари, по време на кулминацията на мероприятието – на 3 и 4 февруари, 18:00 – 21:00 ч. в обсерваторията, както и на банковата сметка на Теодор Алексиев, на която се събират даренията:

IBAN: BG11STSA93000021292265BIC: STSABGSF

6
5
7
3

Вижте репортажите, излъчени по БНТ , bTV и България он Ер .