Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бе отбелязана 30-годишнината от дипломатическите отношения между България и Азербайджан

   
В Софийския университет бе отбелязана  30-годишнината от дипломатическите отношения между България и Азербайджан

България е една от първите държави, която признава независимостта на Република Азербайджан. На 5 юни преди 30 години между две приятелски държави Азербайджан и България се установяват дипломатически отношения, които успешно се развиват и в момента. По този повод Факултетът по класически и нови филологии и Центърът за азербайджански език и култура с подкрепата на посолството на Република Азербайджан у нас откриха изложба в Централното фоайе на Ректората. По-късно посланикът изнесе лекция пред студенти и преподаватели.

В събитието участваха заместник-ректорът на Софийския университет проф. Васил Маринов, посланикът на Азербайджан в България Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов, заместник-деканът на Факултета по класически и нови филологии доц. Йоана Сиракова, гости.

Директорът на Центъра за азербайджански език и култура София Шигаева-Митреска откри събитието с приветствени думи, като подчерта основните моменти на развитието на двустранните отношения и каза, че на изложбата са представени снимки от посещения на високо ниво на държавните глави, както и други представители на българското ръководство.

4

Заместник-ректорът проф. Васил Маринов отбеляза, че България е сред първите държави, които през 1991 година признават независимостта на Азербайджан и в последните три десетилетия нашите две страни се радват на отлични отношения и активно сътрудничество в различни области.

7

Той припомни, че през 2013 година територията на знанието в Софийския университет се е разшири още малко на Изток с откриването на Центъра за азербайджански език и култура благодарение на споразумение между Софийския университет и Славянския университет в Баку, където няколко години преди това беше създаден Център за български език и култура. Тези два центъра на знание служат за сближаването на хората от България и Азербайджан и допринасят за развитието на културните връзки между нашите две страни, изтъкна заместник-ректорът.

2

Посланикът на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов благодари на университета, факултета и центъра за организирането на това събитие и отбеляза, че връзките между Азербайджан и България не се ограничават с тези 30 години, а наброяват повече от 100 години. Той също подчерта, че между страните се развиват активни отношения в областта на политиката, икономиката, енергетиката и други области.

3

Посланикът спомена и за отношенията в областта на хуманитаристиката, като отбеляза и ролята на Софийския университет в развитието на тези отношения.

6

Заместник-деканът доц. Йоана Сиракова отбеляза важната роля на съществуването на Центъра за азербайджански език и култура във Факултета по класически и нови филологии, който дава възможност не само за изучаване на азербайджанския език, но и за приобщаване на българската младеж към историята, литературата, културата и традициите на азербайджанския народ.

9

След откриването на изложбата последва публична лекция на посланик Хюсейнов, на която той разказа за пътя на Азербайджан от древните времена, за Кавказка Албания, чийто наследник е Азербайджан, за ханствата на територията на страната, включително за Карабахското ханство, както и за Азербайджанската демократична република, първата светска парламентарна република в ислямския и тюркския свят, за съвременния Азербайджан. Той отдели голямо внимание на двустранните отношения между Азербайджан и България, като засегна един от важните в момента за България въпроси – за енергийните проекти.

След лекцията последваха въпроси на студенти и преподаватели.

8
10
12