Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бе отбелязана 140-годишнината от приемането на Търновската конституция

   
В Софийския университет бе отбелязана 140-годишнината от приемането на Търновската конституция

В Конферентната зала в Ректората се провежда научна конференция, посветена на 140-годишнината от създаването на Търновската конституция. Форумът е организиран от Кръжока по конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет с научен ръководител проф. Георги Близнашки.

Конференцията бе открита от проф. Близнашки, който заяви, че днес се отбелязва изключително събитие и допълни, че в Софийския университет всяка година на 16 април Кръжокът по конституционно право се събира, за да отбележи събитието. „За нас всеки 16 април е празник, защото си даваме сметка, че тогава се полагат основите на нашата национална държавност“, каза още преподавателят по конституционно право в Алма матер.

1

Председателят на Кръжока по конституционно право Гергана Тодорова прочете приветствие от президента на републиката Румен Радев. В него държавният глава честити празника и припомня, че Търновската конституция възстановява българската държавност, поставя началото и създава стабилна основа на конституционализма в България. Държавният глава поздравява участниците в конференцията и студентите от Кръжока по конституционно право и им пожелава професионален успех.

4

На откриването на форума Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, поднесе приветствие от името на Патриарха на Българската православна църква, в което се казва, че бележитата годишнина съсредоточава вниманието на обществото ни в днешния ден, когато цяла България тържествено отбелязва изпълването на 140 години от приемането на историческата Търновска конституция, регулирала живота на нашата държава в първите десетилетия от нейната най-нова история.

5

В поздравителния адрес се подчертава, че особено важна за Православната ни църква днес е приемствеността, съществуваща между законодателните текстове от далечната 1879 година и днешното законодателство на страната ни по отношение на въпросите на вярата и вероизповеданието. “В тази приемственост днес ние, като православна църква виждаме не само вярно следване на заветите на нашите предци, но и залог за бъдещото духовно развитие и израстване на нашия народ и нашето общество в духа и в дълбокия смисъл на казаното някога от Търновския митрополит Климент Друмев, че докато в България го има православието, ще го има и българският народ, ще я има и нашата свидна майка България“, се казва още в приветствието.

7

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков поздрави присъстващите, преподавателите и студентите в залата и потвърди думите на проф. Близнашки, че Кръжокът по конституционно право не прави просто юбилейни събирания, но през годините той е постоянният стожер на конституционната мисъл. Проф. Герджиков благодари на проф. Близнашки и на всички участници в кръжока през годините.

6

По думите му, през последните 2500 години всички сериозни политически мислители са стигнали до извода, че истинското разделение между държавните устройства не е според броя на тези, които управляват. Истинското разделение е друго - дали управляващите управляват в полза на управляваните или в своя полза. „И понеже това няма как да се измери юридически, юристите са намерили един друг, много по-добър подход. Истинският белег за доброто устройство е дали има някой над закона или всички се подчиняват на законите“, каза проф. Герджиков и пожела успех на конференцията.

В рамките на откриването на конференцията проф. Георги Близнашки отбеляза, че Търновската конституция е повод за национална гордост – уникална и авангардна за времето си. Той изтъкна нейния либерален и демократичен елемент. Либералният е свързан с широкия набор от права и свободи, заимствани от най-добрите европейски конституции – преди всичко от тази на Белгия от 1831 г., разделението на властите и местното самоуправление. Освен че е либерална, тя е и демократична, изтъкна проф. Близнашки. По думите му, този демократизъм се проявява във всеобщото избирателно право (макар и само за мъже), еднокамарния парламент, въвеждането на принципа на политическия плурализъм.

8

В изказването си проф. Близнашки изтъкна важното значение и необходимостта от наличие на партии в политическия живот във всяка демократична държава. Той посочи още една характерна черта на Търновската конституция – правото на образование – едно социално право, което отсъства в повечето тогавашни конституции.

„България има една конституция – нейното ценностно ядро, нейните принципи, тръгват от Търновската конституция. Това е нашата национална конституционна идентичност. Тя се възпроизвежда във всички последващи конституции“, подчерта проф. Георги Близнашки и така изтъкна високата степен на историческа приемственост, която се вижда и в еднаквия брой членове на Търновската конституция и сега действащата.

„Търновската конституция си остава един ненадминат образец, който ни служи като критерий за оценка дейността на всички политически дейци от онази епоха“, каза в заключение проф. Близнашки и подчерта че тя винаги е била опора за демократичните тежнения на българския народ, както и надежда, че демократичната традиция, установена преди 140 години в България, има своето бъдеще и занапред.