Начало / Новини / Новини и събития / В Аулата на Софийския университет се състоя премиерата на книгата „В правителството на Жан Виденов – Илчо Димитров“

   
В Аулата на Софийския университет се състоя премиерата на книгата „В правителството на Жан Виденов – Илчо Димитров“

Издателство „Захарий Стоянов“ публикува уникалния дневник, който акад. Илчо Димитров е водил от 5 януари 1995 до 4 март 1997 година, когато е министър на образованието, науката и технологиите. Дневникът представлява най-обективната и задълбочена история на политическите и социалните сътресения и процеси в драматично и бурно време – периодът на правителството на Жан Виденов.

Дневникът е предоставен на издателството от сина на акад. Илчо Димитров чл.-кор. проф. Иван Илчев, който в уводните си думи отбелязва, че баща му е водил „…дневника упорито, вероятно от март 1982 г. – първоначално от време на време, после ката ден, до деня, в който тръгна от къщи към болница „Лозенец“ за сърдечната операция, от която не се върна. Последният ден бе записал: „Стягам си багажа: утре пак постъпвам в болницата, операцията се предвижда за сряда. Имам чувството, че се отправям на самоубийство…“ Аз го карах към болницата. Преди да излезем посочи най-горната лавица на библиотеката и каза – „Дневникът е там – нали знаеш“. Друго нищо не си казахме.“

1

Модератор на събитието бе Иван Гранитски, който заяви, че дневникът на Илчо Димитров е поразителен по своята изчерпателност, тъй като той е министър на образованието през двете години, има наблюдения върху процесите в администрацията, в сферата на науката и политическите процеси по това време.

Оценките на Илчо Димитров според мен са неоспорими. В същото време той запазва това много рядко качество на научно отстранение от обекта. Няма ирония, няма сарказъм, няма междуличностни напластявания, каквито са характерни за редица други подобни четива.“

Иван Гранитски увери аудиторията, че книгата се чете леко и увлекателно.

6

Дневникът на акад. Илчо Димитров бе представен от проф. Искра Баева.

Проф. Баева заяви, че дневникът е еманация на дълга на историка. „Всички вие знаете, че Илчо Димитров е един от най-изтъкнатите български историци, който пише за периода на модерната българска история и много добре знае каква е ценността, каква е ползата от различни източници, исторически извори. Самият той, за да напише своите десетки книги, е използвал многобройни дневници, спомени и документи“.

По думите й, Илчо Димитров е преценил, че след като не е просто историк, а историк, който е влязъл в политиката, истинската му отговорност към бъдещето, към бъдещите историци, е самият той да представи събитията в ония години такива, каквито са.

3

Проф. Искра Баева отбеляза още, че дневникът не е обикновен исторически извор, а исторически извор с много по-голяма стойност от други подобни, каквито са спомените, защото показва и непречупената през политическата конюнктура на бъдещето истина за момента. „Това го прави в моите очи изключително важен деец, не само историк, а и политик и изключително важен човек, който има държавническо виждане за бъдещето на българската държава, защото е написал това, което е мислел в момента, в който са се случвали събитията и не си е позволил да се връща обратно и да променя това, което е мислел в момента на извършването на историческите събития“ каза още проф. Баева.

5

По време на премиерата на книгата „В правителството на Жан Виденов – Илчо Димитров“ личните спомени с Илчо Димитров и впечатления представиха и акад. Васил Гюзелев, акад. Благовест Сендов и проф. Ангел Димов.

2