Начало / Новини / Новини и събития / В Алма матер бяха връчени стипендиите „За жените в науката“ 2018

   
В Алма матер бяха връчени стипендиите „За жените в науката“ 2018

Лауреатите на стипендиите за 2018 са д-р Магдалена Баймакова, д.м., от Военномедицинска академия – София, д-р Мира Бивас от Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и Института по математика и информатика на БАН и д-р Мирослава Недялкова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

Софийският университет заедно с L’Oréal България и Националната комисия за ЮНЕСКО-България за осма поредна година са партньори и съорганизатори на инициативата, която насърчава младите жени в България да изберат професионално развитие в научната сфера.

DSC_0127

Победителките получават признание за своя талант и потенциал под формата на стипендия от 5000 евро.

DSC_0079

Д-р Магдалена Баймакова, д.м., е главен асистент в Катедра „Инфекциозни болести” във Военномедицинска академия - София. През 2008 г. завършва медицина в Медицинския университет – София, а от 2014 г. има придобита специалност „Инфекциозни болести”. През 2016 г. с дисертационния си труд на тема „Неясно фебрилно състояние” придобива и степен „доктор”, след което заминава на обучение по „Инфекциозни болести” в Швейцария в Lausanne University Hospital (CHUV).
Д-р Баймакова е самостоятелен автор на една монография и автор на над 70 научни публикации в български и чуждестранни научни списания. Носител е на наградите „Млад медик на 2015”, „Млад медик на 2017” и „Дигитално активен лекар на 2017”.
Основните научни интереси на д-р Баймакова са в областта на неясно фебрилно състояние (НФС), хепатит Е вирусна инфекция, векторно-предавани инфекции и зоонози.

Проектът, с който д-р Магдалена Баймакова впечатли журито на „За жените в науката” 2018, е фокусиран върху изследването и превенцията на хепатит Е вирусна инфекция.

DSC_0088

Д-р Мира Бивас е главен асистент в катедра „Математически анализ“ на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и в Института по математика и информатика на БАН. Има завършена магистърска степен по приложна математика (оптимизация) във Факултета по математика и информатика. През 2017 г. отново там защитава докторантура по математика (математически анализ) на тема „Диференциални включвания с неизпъкнала дясна част“.

Интересът на д-р Бивас към математиката датира от гимназиалните ѝ години и към днешна дата научните ѝ интереси са в областта на оптимизацията - негладък анализ, диференциални включвания и оптимално управление.

Проектът, с който д-р Бивас печели стипендията „За жените в науката“ е на тема "Тангенциална трансверсалност във вариационния анализ".

999

Д-р Мирослава Недялкова е главен асистент в Катедра „Неорганична химия“ във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя е и възпитаник на факултета, където успешно придобива бакалавърска и магистърска степен през 2004 и 2005 г. През 2014 г. защитава докторска дисертация в Университета на Барселона на тема: „Компютърно изследване на наночастици: ефекти на метални йони, разтворител и лимонена киселина”.
Д-р Недялкова е била три пъти стипендиант програмата „HPC2Europa“ на Европейската комисия с приемаща страна Университет на Барселона, стипендиант по програма на Швейцарския Фонд за Наука и стипендиант към фондация „Фулбрайт“ за 2019/2020.

Научните изследвания на д-р Недялкова са в областта на изчислителната химия с акцент към изследване на свойствата и характеристиките на т.н. „меки“ нано обекти, а и също така интерпретация на данни чрез приложение на методите на многовариационната статистика.

Проектът, с който д-р Недялкова печели стипендията „За жените в науката“ за 2018 г., цели обстойно изследване и превенция на човешките алергии и в частност оценка на алергенните протеини. Научните й идеи са с изключителна важност поради нарастващата употреба на модифицирани протеини в храни, лекарства и много други.

DSC_0117

Стипендиантките участваха в дискусия, в която разказаха за своята работа.

На събитието присъстваха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, заместник-ректорът на Софийския университет проф. Николай Витанов, генералният директор на L’Oréal България г-жа Бриджит Стрелър, заместник-министърът на външните работи и председател на Националната комисия за Юнеско – България Юрий Щерк, заместник-министрите на образованието и науката и културата г-жа Карина Ангелиева и г-жа Амелия Гешева, заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов, представители на академичната общност и гости.

DSC_0026

В своето приветствие почетният гост на церемонията г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, заяви, че за нея е огромна чест и привилегия за втори път да присъства на този красив празник. Тя припомни историческите факти от 60-те години от 19 век, когато е имало дебати какво да е първото българско средно училище и надделява мнението, че майката е тази, която възпитава децата си в любов към знанието и тя трябва да е образована и знаеща. „Това е духът на зараждащата се българска нация и на девическите училища. Вижте какъв огромен скок в историята и в статута на българската жена. От тази, която дарява първа любовта към знанието, до тези дами, които тази вечер ще бъдат наградени. Защото те са не само богатство за българската наука, а и за световната“, каза вицепрезидентът.

Г-жа Йотова отбеляза, че тази вечер се честват професионалните успехи на български учени – нашите сестри, дъщери и майки, поели по пътя на знанието. „Те са част от онези скромни 28% жени-учени и като държава може да имаме отговорността да ги подкрепяме и да направим всичко възможно, за да ги мотивираме и помогнем на всички млади момичета, решили да се посветят на науката, а това никак не е лесно“, каза още г-жа Илияна Йотова. Тя припомни, че всяка година инициативата „За жените в науката“ подкрепя реализацията на жени-учени, на техните проекти и на забележителните им достижения. В приветствието си г-жа Йотова цитира Мария Кюри, която казва, че науката, това е велика красота.

DSC_0029

Вицепрезидентът Йотова заяви, че е горда от жените-лидери. Те притежават особено качество и постигат успехи не само за себе си, но и за останалите – от семейството и децата до обществата. Тя изрази искреното си уважение към номинираните и им пожела да бъдат здрави и да бъдат пример за това, че знанието е светлина и ражда сила, че науката ни води напред като народ и създава успехите ни. „Благодаря ви и ви пожелавам мечтите ви да се превърнат в научни открития, които променят света към добро.

Г-жа Йотова благодари на организаторите – Софийския университет „Св. Климент Охридски“, L’Oréal България и Националната комисия за ЮНЕСКО-България ,които споделят обща мисия – да оказват подкрепа на талантливите жени-учени в България. „Пожелавам на всички българи да обичаме, подкрепяме и уважаваме онези, на които дължим знанието и просветлението, да съхраним и развиваме възрожденското начало и да предадем на децата си този неспокоен, търсещ, любознателен и родолюбив дух“.

DSC_0061

Заместник-ректорът на Софийския университет и председател на журито проф. Николай Витанов отбеляза, че за него е чест и удоволствие да бъде част от събитието. Той посочи, че присъствието на вицепрезидента, трима заместник-министри, заместник-кмет, няколко ректори и заместник-ректори в публиката свидетелства за големия авторитет, който си е извоювал този конкурс за изминалите осем години и е гаранция, че партньорите ще продължат да го организират и през следващите години.

Проф. Витанов представи накратко конкурса и работата на журито. Той благодари на колегите си за професионалната работа и за решаването на този нелек пъзел да се определят три победителки от повече от 40 подадени кандидатури. Заместник-ректорът посочи, че журито е било профилирано в шест специфични области – биология, науки за земята, математика и информатика, медицина, физика и химия. Имали са шестима експерти – водещи учени от Софийския университет, той – в качеството му на заместник-ректор на Алма матер и по един представител на партньорите от Л‘Ореал и ЮНЕСКО.

В края на изказването си той благодари на всички присъстващи и най-вече на младите дами, които се осмеляват да правят наука на най-високо световно ниво.

DSC_0107