Начало / Новини / Новини и събития / В Алма матер бе представен новоткритият минерал K-Mg арфведсонит

   
В Алма матер бе представен новоткритият минерал K-Mg арфведсонит

В Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ бе представен новооткритият минерал K-Mg арфведсонит, който е открит от д-р Момчил Дюлгеров, главен асистент в катедра „Минералогия, петрология и полезни изкопаеми“ на Геолого-географския факултет. Събитието е част от поредицата събития, посветени на 125-годишнината на Музея, която се отбелязва през 2017 година.

В България до този момент са открити единадесет нови минерала. Само три от тях са открити от изследователи, които не са от Софийския университет, каза при представянето доц. Василка Младенова. Тя изрази радостта си, че Момчил Дюлгеров попълва това семейство и му пожела да направи още такива открития.

Елена Нейкова, уредник на Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, изрази вълнението си, че холотипът на минерала ще се съхранява в Музея на Софийския университет.

Д-р Момчил Дюлгеров съобщи, че новооткритият минерал е бил одобрен през декември 2016 г. от Комисията за нови минерали, номенклатура и класификация към Международната минералогическа асоциация. Момчил Дюлгеров изследва магматичните алкални скали в района на с. Бухово и с. Сеславци до София през последните десет години. Дисертацията му е посветена на тази тема и именно в този тип скали открива и новия минерал. В следващите месеци ще бъде публикувана и научна статия с резултатите от изследванията.

2
3-1
4