Начало / Новини / Новини и събития / Университетските ботанически градини участваха в международния форум "Варненски фестивал на науката - 2022"

   
Университетските ботанически градини участваха в международния форум "Варненски фестивал на науката - 2022"

За първи път в град Варна в периода 11-13 ноември 2022 г, в сградата на Фестивалния и конгресен център – Варна, се проведе международният форум "Варненски фестивал на науката - 2022", организиран от фондация „Красива наука“. Целта на събитието бе да се представят сложни научни теми по интересен и достъпен за широката публика начин. През трите дни на форума водещи български и световни учени се представиха чрез демонстрации, интерактивни работилници и дискусии за ученици и възрастни, показвайки интердисциплинарното взаимодействие между наука и изкуство.

Университетските ботанически градини Варна и Балчик се включиха успешно във фестивала, представяйки темата „Лалето – един необятен космос“. На щанда на Ботаническите градини деца и възрастни се докоснаха до света на лалето. Посредством демонстрации посетителите успяха да придобият визуална представа за устройството на луковицата на лалето, да видят на живо как се зацветява една пролетна градина, да се запознаят с най-новото печатно, юбилейно издание на Университетските ботанически градини - „Лалето – Ботаническо ръководство“, както и с разнообразието от други пролетноцъфтящи луковични растения.

5-5

В ръководството любители и професионалисти могат да намерят изчерпателна информация за произхода, историята, разпространението и многообразието на лалетата, както и полезни съвети за отглеждането на лалета, в комбинация с други пролетноцъфтящи луковични растения. Ботаническото ръководство може да бъде закупено в информационните центрове на Университетските ботанически градини.

6-6
3-3