Начало / Новини / Новини и събития / Университетската библиотека представя изложба, посветена на проф. Иван Шишманов

   
Университетската библиотека представя изложба, посветена на проф. Иван Шишманов

Университетската библиотека “Св. Климент Охридски” представя юбилейната изложба “Европеец, но преди всичко българин”, посветена на 155-годишнината от рождението на проф. Иван Шишманов – една от най-представителните фигури в българския духовен и обществен живот в периода 1888-1928 г. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец февруари 2017 г.

Експозицията има за цел да представи различни аспекти на личността и творчеството на учения, общественика, университетския преподавател, един от първостроителите на следосвобожденската българска наука и култура проф. Иван Шишманов. Научното наследство на проф. Иван Шишманов обхваща няколко тематични области – история, етнология, фолклористика, езикознание, педагогика, народопсихология, културология, сравнителна културна и литературна история и теория – специалност, която той създава в Софийския университет.

1

Акцентът в експозицията е връзката на проф. Иван Шишманов и Висшето училище. Като министър на просвещението (1903-1905 г.), стремейки се да европеизира българската образователна система, той непрекъснато подчертава, че не бива чрез западното влияние да се обезличава самобитността на националната култура и настоява "да бъдем европейци и все пак българи". С името на проф. Иван Шишманов е свързано както прерастването на Висшето училище в университет, така и учредяването на ефорията "Братя Евлоги и Христо Георгиеви", на която се поставя задачата за изграждане на специална университетска сграда с парите, завещани от двамата братя.

В изложбата са експонирани снимки и документи от Университетския архив и Музея на Софийския университет, които показват връзката на проф. Иван Шишманов с Висшето училище.

2

Бележки на проф. Иван Шишманов от разговорите му с Иван Вазов

3

Албум със снимки на преподаватели, подарен на министъра на просвещението Георги Живков, 1892 г.

4

Дарствен надпис върху книга от Мара Белчева за проф. Иван Шишманов