Начало / Новини / Новини и събития / Ученици от цялата страна се състезаваха в научните лаборатории на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

   
Ученици от цялата страна се състезаваха в научните лаборатории на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На 20 май 2023 г. приключи ученическият Турнир по математика и природни науки ScienceMeUp, организиран от „Университет за деца“ в партньорство с Факултета по химия и фармация, Биологическия факултет, Физическия факултет и Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Турнирът се провежда за четвърта поредна година и цели насърчаването на научноизследователския интерес на ученици от V до VII клас в четири отделни състезания – по математика, физика, химия и биология.

Последният кръг от турнира бе официално открит от декана на Биологическия факултет проф. д-р Стоян Шишков в Аулата на факултета. 32 финалисти премериха сили, знания и изобретателски дух в научните лаборатории на Биологическия факултет, Факултета по математика и информатика, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.

2

Прогимназистите изпълниха практико-приложни задачи и работиха с опитни установки под ръководството на академични преподаватели, като преодоляха конкуренция от над 600 свои връстници от цялата страна и чужбина. По-късно през деня домакин на турнира бе деканът на Факултета по химия и фармация чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов.

3

Тържественото награждаване на отличените ученици се състоя във Физическия факултет. Първите награди връчиха деканите на Физическия факултет проф. дфн Георги Райновски и на Факултета по математика и информатика доц. Първан Първанов. Почетни гости на събитието бяха и преподаватели от Софийския университет.

5

Присъстваха представители на спонсорите на Турнира SiteGround, Messer и myPos. Победителите в турнира бяха наградени с пълни стипендии за участие в научните летни академии на „Университет за деца“, чиито ръководители са преподаватели от Софийския университет.

1

„Университет за деца“ е инициатива на учители, учени и предприемачи, целящи да вдъхновят ученици от всички възрасти да открият и развият талантите си в различни области на науката, изкуството и занаятите.

4