Начало / Новини / Новини и събития / Театър-лаборатория „Алма Алтер“ гостува на международен фестивал в Полша

   
Театър-лаборатория „Алма Алтер“ гостува на международен фестивал в Полша

От 22 до 30 юли 2022 г. трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ гостува на фестивала „Експеримент“ в Збоншин, Полша. Тази година фестивалът се проведе под надслова „Необятност“. „Алма Алтер“ показа необятните си възможности, като застана пред полската публика с три представления („Цар Лъв“, „Животът е сън“, „Всяка жена крие в себе си едно жестоко „Не“) и един концерт. Всички те бяха специално подбрани и адаптирани за целите на фестивала.

5

Снимки: Дорота Булинска

„Цар Лъв“ е емблематичен мюзикъл на Театър „Алма Алтер“. Именно с него на 26 юли започна представянето на театъра в Збоншин. Група от 11 млади актьори и актриси се впуснаха в кръговрата на живота, за да го представят пред местната публика в новосъздадена версия на английски и полски. Спектакълът представи значимите теми за избора на личността, ролята на бащата и силата на приятелството. Под режисурата на Георги Арсов на сцената застанаха Дилян Дайновски, Мария Ганчева, Марко Дженев, Радина Тихинова, Диан Ставрев, Адриана Славова, Мирослав Филков, Мариела Димитрова, Маглена Гуркова, Станимира Димова и Михаела Загорова.

4

На 27 юли на плажа в Збоншин се състоя концерт на Георги Арсов – Гопето. До него застанаха още Мариела Димитрова, Дилян Дайновски и Тимотетуш Онишков. Популярните английски песни бяха изместени от български авторски парчета, които впечатлиха местните хора и предизвикаха голям интерес към българската общност.

Българското участие на фестивала продължи с две по-интимни представления.

3

Спектакълът „Затвор от сънища“, по текстове на Педро Калдерон де ла Барка и режисурата на Георги Арсов с участието на Мария Ганчева и Мариела Димитрова, се проведе в една от най-емблематичните сгради в Збоншин – старата гара. Обстановката и добрата подготовка на момичетата спомогнаха за създаването на задушевна атмосфера, която пренесе публиката в истински сън за човешкия избор на кръстопътя между доброто и злото. Приятелско рамо под формата на физикъл в представлението „удариха“ Михаела Загорова и Диан Ставрев.

2

Участието на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ на фестивала завърши с моноспектакъла на Мариела Димитрова – „Всяка жена крие в себе си едно жестоко „Не“. Текст и режисура – Николай Георгиев. Представлението се проведе изцяло на полски език, а интеракциите с публиката предложиха неконвенционален поглед към силата на Жената и стойността на свободния й избор.
За трупата на „Алма Алтер“ фестивалът „Експеримент“ донесе огромно творческо удовлетворение и вдъхновение. Извън осемчасовите, почти ежедневни, репетиции актьорите успяха да разгледат града, да се запознаят с местната общност, да поиграят плажен волейбол, да опитат вкусния местен сладолед и да помечтаят да се върнат отново на това магично място, заедно.

Пътуването се осъществи с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

1