Начало / Новини / Новини и събития / Студенти от Юридическия факултет спечелиха второ място и допълнителни награди от европейския кръг на състезанието по космическо право „Манфред Лахс“

   
Студенти от Юридическия факултет спечелиха второ място и допълнителни награди от европейския кръг на състезанието по космическо право „Манфред Лахс“

От 21 до 24 май 2018 г. в Лисабон се проведе европейският кръг на международното състезание по космическо право „Манфред Лахс“. Отборът на Юридическия факултет на Алма матер, който участва за първа година в състезанието, завоюва второ място и бе отличен с две допълнителни награди - „Най-добри писмени защити“ и „Най-добър оратор на състезанието“.

Отборът на Софийския университет бе в състав: Недко Радев от специалност „Право“, IV курс, Николета Василева от специалност „Международни отношения“, III курс, и Светлозара Стоянова от специалност „Право“, IV курс. Техен ръководител е д-р Симона Спасова, която е завършила докторантура по космическо право и сателитни комуникации в Люксембург.

На събитието присъстваха едни от най-големите специалисти в сферата на космическото право - проф. Франс Фон Дер Дунк, проф. Армел Керест, специалисти от Европейската космическа агенция (ЕКА) и Офиса по космическите въпроси на ООН.

1

След състезанието студентите на Софийския университет отбелязват, че са били изключително развълнувани да пледират пред същите професори и специалисти, от чиито учебници и статии са се подготвяли за състезанието. Те са отстоявали своите позиции по интересни теми като законно ли е извличането на полезни изкопаеми от космически обекти, кога една кибератака нарушава международното право, опазването на космическата среда от вредни влияния и други.

Студентите изказаха своята благодарност към Юридическия факултет на Алма матер за финансовата подкрепа и посочиха, че участието в такива състезания изисква много време и съсредоточена подготовка. Ръководителят на отбора д-р Симона Спасова също изрази положителните си впечатления от ентусиазма и отговорното отношение на студентите по време на подготовката им.

За студентите това не е първо участие в подобен формат. Николета Василева е част от отбора на Софийския университет в престижното състезание Jessup през 2017 г., когато достигат рекордното за България 16-то място от над 140 отбора от цял свят. Недко Радев тази година представя България и на състезанието по защита на човешките права EHRMCC, а заедно със Светлозара Стоянова участват в състезанието по международно публично право Telders през 2017 г.

2

Състезанието „Манфред Лахс“ е най-голямото по космическо право в света. Провежда се от 1993г. на четири континента - Европа, Азия и Океания, САЩ и Африка, като победителите от континенталните кръгове се състезават на световно ниво.

Европейският кръг на състезанието се организира съвместно от Европейския център за космическо право и Международния институт по космическо право. Състезанието представлява симулация на процес пред Международния съд към ООН, като се развива в писмена и устна фаза.

Тази година казусът засяга тераформирането на планети от Слънчевата система и добива на полезни изкопаеми на Марс, както и легалността на кибератаките в космическото пространство.