Начало / Новини / Новини и събития / Студенти от ФМИ спечелиха 12 медала на Националната студентска олимпиада по компютърна математика

   
Студенти от ФМИ спечелиха 12 медала на Националната студентска олимпиада по компютърна математика

В периода от 28 до 30 октомври 2022 г. в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогически специалисти (НЦПКПС) на Министерството на образованието и науката в Банкя се проведе Деветата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков“ (CompMath-2022). Домакин на CompMath-2022 е Софийският университет „Св. Климент Охридски“ в лицето на Факултета по математика и информатика и Факултета по химия и фармация.

1-1

В олимпиадата участваха дванадесет студенти от Факултета по математика и информатика в състезателна група „A“, ръководени от доц. д-р Румен Улучев и д-р. Стоян Апостолов. При изключително голяма конкуренция, състезателите решаваха в продължение на 4 часа 30 сериозни математически задачи чрез система за Компютърна математика. Студентите от Факултета по математика и информатика завоюваха четири златни медала - Зорница Христова, Петър Петров, Кристиан Гърчев и Костадин Русалов, шест сребърни медала - Константин Дунков, Петър Евгениев, Димитър Томов, Александър Димитров, Румен Костов и Мартина Илиева. В група А с бронзови медали бяха отличени Филип Ташев и Елена Вутова. Софийският университет прибра златната купа за отборно представяне.

2-2

На закриването на тазгодишното издание присъства министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов, който връчи купите за отборно представя. Той изрази радостта си от факта, че толкова много студенти се включват в CompMath-2022 и показват своите знания. Госпожа Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, поздрави всички участници за отличното представяне.

3-3

В CompMath-2022 участваха 31 студенти, обучаващи се в бакалавърска или магистърска степен в седем университета: Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – София; Русенски университет „Ангел Кънчев“ – Русе; Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – Пловдив; Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ – В.Търново; Технически университет – София; Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" – Варна; Югозападен университет „Неофит Рилски“ - Благоевград;

4-4

Традиционно участниците от Софийския университет се представят добре на този тип състезания – решаване на математически задачи с помощта на компютър и система за компютърна алгебра. Олимпиадата е индивидуално състезание, в което могат да участват студенти бакалаври и магистри от всички университети в България. Съгласно регламента състезателите са разделени на две групи според изучаваната университетска специалност. За всяка група има отделно класиране.

Генерален спонсор на "IX Национална студентска олимпиада по компютърна математика" е VMware Bulgaria.

Повече за олимпиадата тук.