Начало / Новини / Новини и събития / Специалност „Социология“ към Философския факултет отбелязва 40 години от своето създаване

   
Специалност „Социология“ към Философския факултет отбелязва 40 години от своето създаване

По повод 40-годишнината на специалност "Социология" Катедра „Социология“ към Философския факултет на Софийския университет организира двудневна Юбилейна научна конференция на тема: „Как живеем заедно: общности, институции, мрежи“. Целта на форума е да предостави трибуна за обсъждане на основни проблеми на съвременността, както и на свързаните с тях предизвикателства пред социологическата наука.

На откриването на научния форум ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков посочи, че това е една от най-силните катедри на Университета в областта на обществените науки. По думите му, дейността на преподавателите надхвърля това, което обществото ни вижда в социологията. Той призова със съвместни усилия – чрез медиите и подобни публични форуми, пред обществото да се представи истинският им облик: „Защото злощастното обществено развитие през последния четвърт век сведе социологията до обществените проучвания, а вие правите много повече. Това е една сериозна, важна теоретична дисциплина, която дава и практически плодове и има какво да покажете и с какво да се похвалите“, каза проф. Герджиков и пожела още много по 40 години.

1

Проф. Димитър Денков, декан на Философския факултет, отбеляза, че винаги е бил изкушен от социологията и през цялото това време е виждал как се избистря социологията – как от онази особена сплав от народопсихология и рутинни изследвания, политико-идеологически ангажименти, бягащи от идеологията статистици, се е избистрила като сериозна фундаментална наука, еманципирана от философията.

3

Теоретичността на специалността „Социология“ дава една сериозна база, подчерта деканът и добави, че това, което специалността прави, е свързано с дълбинно знание, което не е толкова индоктринирано като преди, което има една чудесна поколенческа приемственост. Неслучайно това е специалността, която има стабилно възхождащ нагоре рейтинг, подчерта проф. Денков и отбеляза, че преподавателите в специалността редовно публикуват своите постижения в сериозни реномирани научни издания.

5

Проф. Таня Чавдарова, ръководител на Катедра „Социология“, се върна в спомените си към началото на специалността, създадена през 1976 г. от проф. Любен Николов. Тя припомни колегите, които са били ядрото на катедрата – проф. Лиляна Деянова, проф. Елена Михайловска, проф. Йордан Венедиков, проф. Иван Стефанов, проф. Грекова, проф. Кабакчиева, доц. Благовест Георгиев, ас. Живко Георгиев, ас. Виржиния Вергова, инспекторите Снежана Тилкиджиева и Симеонка Станкушева.

Проф. Чавдарова подчерта, че през всички години най-важният успех на Специалността са отличните преподаватели, всеки от които е водещо име в своята област, успели да осъществят плавен преход към новите поколения изследователи. Тя отбеляза още, че по време на кандидатстуденстката кампания през 2016 г. специалност „Социология“ е била второ място като най-желана специалност в Университета.

2

Събитието продължи с доклади на изследователи от Софийския университет, Българската академия на науките, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Югозападния университет „Неофит Рилски“, Бургаския свободен университет, Университета за национално и световно стопанство, посветени на теми като „Ние и Другия“, културното наследство, локалната, националната и европейската идентичност, проблемите и предизвикателствата пред българското село и други.