Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет награди проф. Аксиния Джурова и проф. Георги Киров

   
Софийският университет награди проф. Аксиния Джурова и проф. Георги Киров

На заседание на Академичния съвет проф. Аксиния Джурова от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ и проф. Георги Киров от Геолого-географския факултет бяха наградени с високи отличия.

Проф. Джурова бе удостоена с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица за цялостен принос в преподавателската и научно-изследователска дейност на Университет.

Тя получи отличието от заместник-ректора на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев.

1-1

Проф. Джурова не скри вълнението си от получената награда и заяви, че приема отличието като признание за това, което е направила в този университет. Признание за две структури, в чието създаване и развитие е участвала и те съществуват до ден-днешен. Това са Центърът по културознание и Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“. Проф. Аксиния Джурова заяви, че съществуването и развитието им се дължи първо на изключителното разбиране от страна на ректорското ръководство и припомни за проф. Илчо Димитров, акад. Близнаков, проф. Попов, проф. Лалов, проф. Иван Илчев, проф. Герджиков. „Когато се създаде Център „Дуйчев“, получих едно писмо от Дора Валие, в което пишеше: „За да може да съществува този център, се изисква една енергия, каквато имаш, и още нещо – иска се опора от университетската гилдия, от студентите, от ректорското ръководство, иска се опора и от тези, които са завършили университета и са лоби на университета и милеят за него“, каза проф. Джурова и изказа благодарност към всички колеги, към университета, към ръководството, на всички, които са били на висотата на задължението, което й е поставил проф. Дуйчев. Тя не пропусна да благодари на международната общност, която я е подкрепяла, както и на Университетското издателство, публикувало над 60 книги на центъра.

1-3

Проф. Джурова се върна в детските си години и към мечтата си да учи в Софийския университет. Тя изрази надеждата да е обичана от студентите си така, както тя ги е обичала.

Накрая тя заяви, че мечтите понякога се сбъдват и че спокойно може да каже, че е и тогава, и сега е щастлива. Тя пожела на всички да създават ученици след себе си, да накарат хората, които пристъпват прага на университета, да изпитат това чувство, което е изпитвала тя самата и го пази и до днес – а то е, че това е един храм на духовността. А духовността се предава на следващите поколения само чрез студентите.

Проф. Аксиния Джурова е утвърден учен с международна известност и авторитет в областта на историята на изкуството на средновековната ръкописна книга. През целия си път на кариерно развитие тя е свързана с Университета и допринася много за обогатяването на неговите библиотечни фондове, както и за неговата международна известност.

Аксиния Джурова е професор в Софийския университет от 1984 г и е един от създателите на Центъра по културология, заедно с проф. Николай Генчев и основен преподавател по история на изкуството от 1984 до 2010 г. За това време тя е подготвила 15 докторанти в областта на културологията, археографията и кодикологията. За периода 1986-1989г. тя е била зам.-ректор на Софийския университет. Още тогава тя съдейства активно за сключване на дългосрочен договор за научен обмен между университети в България и Германия, Италия и Япония, като този с университета Сока в Токио е активен до момента.

Проф. Джурова е главният създател на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“(май 1986 г.) и изпълнител на завещанието на професора, като пое цялата отговорност по превръщането му в научно и учебно звено с международна известност и легитимирането на най-голямата колекция от гръцки ръкописи от ІХ до ХІХ в. на територията на България. С нейно съдействие бяха осигурени средства за микрофилмирането на колекцията от гръцки, славянски и ориенталски ръкописи, организирани редица международни кръгли маси и симпозиуми, както и за създаването на една от най-модерните лаборатории по реставрация и консервация на пергаментни и хартиени ръкописи на територията на България, благодарение на личните й контакти в Япония и Германия и Австрия.

Проф. Аксиния Джурова е един от основателите на Галерията за изкуство към Софийския университет и организира даренията на български художници по случай 100-годишнината на Алма матер и създаването на ЦСВП „Иван Дуйчев“, в резултат на което Университетът придоби над 200 творби на съвременни български художници.

1-2

Проф. Джурова съдейства за придобиване на личните библиотеки на над десет български и чуждестранни професори, които се съхраняват в ЦСВП „Иван Дуйчев“. Сред тях са тези на проф. Христо Гандев, проф. Веселин Бешевлиев, Асен Василиев, Димитър Михалчев. С нейното съдействие през 1986 г. бяха осигурени средства и за закупуването на библиотеката на световно известния византинист от САЩ Питър Харанис. Самата тя е дарител на ЦСВП с над 1000 книги и картини.

Проф. Джурова е член на 15 редколегии на най-представителните медиевистични издания, 12 от които са в чужбина. Сред тях са: Harward Ukrainian Studies, Byzantinoslavica, Прага, Scripta (Bari), Annuaire MISHA, Strassburg, Monumenta, Скопие, Археографски прилози, Белград, Rivista di Balkanistica, Venezia и др. Била е гост-лектор в Университета в Йеил, в Сорбоната, в Ка’ Фоскари – Венеция и е изнасяла отделни лекции в почти всички реномирани университети в Европа и Япония.

Проф. Аксиния Джурова е почетен доктор на Университета „Сока“ в Япония, действителен чуждестранен член на Сръбската академия на науките и изкуствата в Белград, академик-учредител на Славянския клас в Академия Амброзиана в Италия, член-кореспондент на БАН. Автор е на над 20 книги, 300 статии по средновековно изкуство и над 50 статии по съвременно, както и на 30 книги за художници.

1-4

Проф. Георги Киров бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет със синя лента за своята дългогодишна и всеотдайна педагогическа дейност, принос в развитието на катедрата „Минералогия, петрология и полезни изкопаеми“ и научни и научно-приложни приноси в минералогията и кристалографията.

Той получи отличието си от заместник-ректора на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев.

1-5

Проф. Киров благодари за оказаната чест и заяви, че през последните 65 години е имал щастливата възможност да учи и да работи в Софийския университет. „Дължа благодарност на множество минералози, петрографи, рудари, химици, физици, агрономи за съдействието и съвместната ни работа“, каза проф. Киров и използва случая да благодари на декана на Факултета по химия и фармация проф. Тони Спасов за възможността, която му е дал да продължи след пенсионирането си да провежда своите изследвания, които се оказали ползотворни и впечатляващи.

Проф. Киров допълни, че работата му е дала възможност да опознае най-недостъпните места в Източните Родопи, както и да се запознае с находищата на природни зеолити в редица страни – Япония, Куба, Русия, Грузия. Той подчерта, че е имал интересни срещи и съдействие с множество колеги от тези страни.

1-6

„Обичах моята преподавателска работа, дипломантите и аспирантите си и се надявам, че съм свършил добре работата си, тъй като значителна част от тях постигнаха впечатляващи резултати по-късно“, каза още проф. Георги Киров и благодари за вниманието и за отличието.

Георги Киров е завършил висше образование в Геолого-географския факултет, специалност „геохимия“ през 1960 г. Специализирал е в Ленинградския университет при проф. В. Франк-Каменецки и в Токийския университет при проф. Х. Минато.

Проф. Киров е доктор на геолого-минералогическите науки и дългогодишен професор в катедра „Минералогия, петрология и полезни изкопаеми“ в Геолого-географския факултет на Софийския университет. През периода 1985-1988 г. е бил заместник-директор по научната част в Института по приложна минералогия към БАН, на който той е съосновател.

Член е на национални и международни научни дружества и асоциации, както и на научни бордове на редица международни конференции и конгреси. Бил е председател на Организационния комитет на международната конференция „Sofia Zeolite Meeting’95“. Представлявал е страната ни на важни международни научни прояви в сферата на приложната минералогия.

По време на Осмата международна конференция по находища, свойства и приложение на природни зеолити – Zeolite 2010, проведена в София от 10 до 18 юли 2010 г., проф. Киров получи наградата на Международната асоциация по природни зеолити (INZA) за цялостен научен принос и ролята му в изследването на природните зеолити в продължение на повече от 40 години.

Проф. Георги Киров е чел лекции и е координирал и съвместни изследвания в университети и научни институти в Унгария, Словакия, Куба, Грузия, Русия, Гърция, Монголия и КНДР.

Основните му научни интереси са в областта на разработване на специфични рентгеноструктурни методи за изследване на минерални системи и нови материали; на експериментално моделиране и модифициране на минерални системи с акцент върху приложния им характер; на приложна минералогия – експериментална и техническа минералогия за нуждите на промишлеността, селското стопанство, екологията и материалознанието; на минералогията и кристалографията.

Проф. Георги Киров е автор на над 150 научни труда, включително три монографии, и един университетски учебник. Трудовете му са цитирани многократно (над сто пъти) в авторитетни международни научни издания. Автор и съавтор на 15 патента. Публикува научни данни на нови за науката и нови за България минерали.