Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет награди най-добрите си спортисти и треньори

   
Софийският университет награди най-добрите си спортисти и треньори

За поредна година на тържествена церемония „Спортист на годината“ 2018 Департаментът по спорт отличи студенти от различни факултети, постигнали високи спортни резултати през академичната година. Наградени бяха и най-добрите треньори за 2018 година.

На събитието, което се проведе в „Яйцето“ в Ректората, присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Ренета Божанкова, зам.-министърът на младежта и спорта доц. Стоян Андонов, зам.-председателят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Весела Лечева, ректорът на Националната спортна академия проф. Пенчо Гешев, декани на факултети, партньорите по проекта Te(a)chIn Sport от македонския университет „Гоце Делчев“, Университетския спортен център във Виена и Университета в Естония, преподаватели, студенти, гости.

1111

Празникът бе открит от директора на Департамента по спорт доц. Боряна Туманова, която посочи, че 2018 г. е юбилейна за Софийския университет, а през 2019 г. спортната дейност в Алма матер ще чества своята 90-та годишнина. „Горда съм да заявя, че Университетът ни, първи по големина и значимост, е и сред най-добрите в спорта“, подчерта доц. Туманова. Тя посочи, че за поредна година ще отдадат значимото на студентите-спортисти и техните впечатляващи резултати и благодари на колегите си от Департамента по спорт, които правят това възможно. Доц. Туманова се обърна към студентите и посочи, че те са гордост и надежда за Алма матер и изрази вярата си, че добрият им пример на активно учащи и активно спортуващи ще бъде последван от повече млади хора: „Бъдете здрави и мъдри да осъществите мечтите си и се насладете на тържеството, което сме подготвили във ваша чест“.

1115

Зам.-ректорът на Алма матер проф. Ренета Божанкова поздрави всички от името на ректора проф. Анастас Герджиков и ректорското ръководство и поднесе поздравителен адрес. В него проф. Герджиков изразява гордостта си от възпитаниците на Софийския университет, сред които има не само отлични млади перспективни учени, бъдещи висококвалифицирани специалисти в областта на природо-математическите и хуманитарните науки, но и изявени спортисти. Ректорът поздравява всички студенти, които независимо дали са завоювали медали или не, отдават време и сили за спорта: „Вие, скъпи колеги, сте доказателството, че науката, образованието и спортът вървят ръка за ръка. Благодаря Ви за положения труд, за хъса и за амбицията Ви да изведете нашата Алма матер в челните места в университетските състезания“. Проф. Анастас Герджиков поздравява и колегите от Департамента по спорт за чудесната работа със студентите на Университета.

5

Зам.-министърът на младежта и спорта доц. Стоян Андонов изрази радостта си да присъства на тържеството. „Много ми се иска ние всички, с общи усилия, да направим университетите средище на спорта. Все повече млади хора да спортуват и високото спортно майсторство да се пренесе на територията на българските университети“. Той поздрави всички за постигнатото, за добрата традиция на Софийския университет и пожела много здраве и бъдещи успехи.

6

Г-жа Весела Лечева, заместник-председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта поздрави гостите и отбеляза, че пътят към победата е много дълъг и труден, изпълнен с много препятствия и предизвикателства, но това показва, че всички те имат воля, целеустременост и постоянство. Тя прочете поздравителен адрес от името на председателя на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов. В него той поздравява всички студенти и техните треньори за успехите и изразява своята почит към всички тях: „Спортът е преди всичко триумф на духа, на човешкия избор за самоусъвършенстване, за смелостта да влезеш в битка и твърдостта да устояваш. Този, който се занимава със спорт, е винаги победител“. Департаментът по спорт през годините е успял да се развие и превърне в академично средище, изтъква още Славчо Атанасов и отправя своя поздрав към всички преподаватели и студенти за спортния дух и амбицията на победители.

1

Тържествената церемония продължи с награждаването на отличилите се студенти.Тази година най-изявените спортисти на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са:

Hristijan_Stojanov

Християн Стоянов, Факултет по журналистика и масова комуникация, лека атлетика

Европейски шампион от първенството по лека атлетика за хора с увреждания в Берлин 2018. Християн печели златото в бягането на 1 500 м. Той е студентски шампион на 3000 м. от Националната универсиада 2018, студентски шампион по крос в Националния университетски шампионат по крос 2018, завоювал е второ място на Държавно първенство на 1500 м, трето място на Държавно първенство на 5000 м. Той получи и специална награда от Българската федерация по лека атлетика.

Apostol_Atanasov

Апостол Атанасов, Факултет по математика и информатика, спортно ориентиране, с треньор Антон Хиджов

Апостол е извоювал един златен медал на средна дистанция и три сребърни медала в дисциплините къси дистанции, индивидуален шампионат спринтова дистанция и индивидуален шампионат дълга дистанция от Националната универсиада; златен медал отборно от Национален университетски шампионат - крос. Апостол бе награден и от магазин „Намасте“ и от студентския алпийски клуб „Академик“.

Виляна Демьонова, Философски факултет, тенис, с треньори Евгени Йорданов и Радослав Костадинов

Шампион на отборния и индивидуалния турнир по тенис за жени, част от Националната универсиада – София 2018 г.

Vladimira_Tushanova

Владимира Тушанова, Факултет по журналистика и масова комуникация, плуване, с треньор Боряна Туманова

Един златен медал и два сребърни медала от Национален университетски шампионат 2018. Владимира получи специална награда и от Асоциацията на българските плувци.

Gabriela_Petrova

Габриела Петрова, Биологически факултет, баскетбол, с треньор Ирен Пелтекова

Трето място от Университетското национално първенство по баскетбол 3х3 и второ място от Университетския национален турнир по баскетбол 3х3.

Dimo_Donchev

Димо Дончев, Факултет по математика и информатика, тенис на маса, с треньор Венелина Цветкова

Димо е извоювал четири медала от Националния университетски шампионат по тенис на маса - златен на двойки и три бронзови от отборно, индивидуално и на смесени двойки.

Elena_Kumanova

Елена Куманова, Биологически факултет, катерене, с треньор Тихомир Димитров

Елена е носител на златен медал от Националния университетски шампионат по спортно катерене.

Ивайло Перепечаев, Юридически факултет, баскетбол, с треньор Бояна Митрева

Седмо място на финалите на Националния университетски шампионат; второ място на Лятната универсиада Камчия 2018 г.

Joan_Jankov

Йоан Янков, Стопански факултет, джудо, с треньор Анжелина Янева

Йоан е шампион в Студентския шампионат, завоювал е трето място в Държавното първенство.

Simeon_Dimitrov

Симеон Димитров, Факултет по науки за образованието и изкуствата, футбол, с треньор Георги Игнатов

Симеон е извоювал второто място на Градското първенство 2018; пето място на Държавното студентско първенство 2018; трето място на междуфакултетния турнир по минифутбол на Софийския университет – 2018.

Симеон получи и специална награда от Пламен Божидаров, вицепрезидент на Българска асоциация минифутбол и член на УС на комисия по футзал при БФС. Студентът получи и специална парична награда от дългогодишния капитан на футболния отбор на Университета и член на УС на спортния клуб на Софийския университет Станислав Губеров.

Ted_Bachev

Тед Бачев, Факултет по науки за образованието и изкуствата, тенис, с треньор Евгени Йорданов

Шампион в Индивидуалния турнир по тенис от Националната универсиада, София.

Hristo_Altunchev

Христо Алтънчев, Философски факултет, катерене, с треньор Тихомир Димитров

Христо е златен медалист от Националния университетски шампионат по спортно катерене. Той получи и специална награда от магазин „Намасте“.

trenjori

Треньори на 2018 година на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са Евгени Йорданов, треньор на представителния отбор по тенис, и Николай Стайков, треньор на представителния отбор по футбол-жени.

Николай Стайков получи и две специални награди - от вицепрезидента на Българската асоциация минифутбол и член на УС на комисия по футзал при БФС Пламен Божидаров и от своите бивши и настоящи състезателки, която му връчи капитанът на отбора на Университета Ева Слънчева.

prof.Alexandrov

Специална награда за цялостна дейност в областта на спорта получи проф. Веселин Александров. Наградата му бе връчена от Михаил Миков, който припомни, че проф. Александров е бил пет години капитан на университетския отбор, в четири от които отборът по баскетбол е бил републикански студентски първенец.

7

По време на празничната церемония за доброто настроение се погрижиха оперната певица Илиана Генева, мажоретният състав на Софийския университет с треньори гл. ас. д-р Петя Христова и ас. Николета Бочева. Гостите се насладиха и на дебютното изпълнение на преподавателката по спортни танци Миглена Бахчеванова с двама от най-добрите танцьори сред студентите – Николай Рибин от Факултета по математика и информатика и Лилия Нушева от Философския факултет. Хореограф на едно от изпълненията на мажоретния състав бе студентката Симона Гоцова от Факултета по журналистика и масова комуникация.

1112

Наградите на отличените спортисти бяха осигурени от Софийския университет; Галина Гавраилова – собственик на „Комсед Джемпер“ ЕООД, Строителна фирма – ТЕ- TRADE GROUP, Сдружение „Барокко спорт“, Българска асоциация Минифутбол, Данаил Генев, собственик на „Торти Колекция“, „Архол“ и магазин „Намасте“.

9
11
12