Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет и Министерството на образованието, културата и спорта на Кралство Испания подписаха меморандум за сътрудничество

   
Софийският университет и Министерството на образованието, културата и спорта на Кралство Испания подписаха меморандум за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и съветникът по образователните въпроси в Посолството на Испания у нас Сесар Аха Мариньо, представляващ Министерството на образованието, културата и спорта на Кралство Испания, подписаха меморандум за сътрудничество.

Основната цел на меморандума е подобряване на качеството и обхвата на преподаването на испански език и култура в образователната система на България и на английския език и култура в Испания, увеличаване на контактите между българи и испанци и стимулиране на разбирането и оценяването на културата, която споделят двете общества.

Сесар Аха Мариньо отбеляза, че програмата се развива в Испания от години, но досега е била насочена само към англоговорящи страни. Предстои популяризирането й в Румъния и Унгария. Той благодари на ректора на Софийския университет за възможността за сътрудничество и пожела успех на начинанието. Проф. Анастас Герджиков също изрази радостта си от подписването на меморандума и новите перспективи за развитие на студентите. Двете страни изтъкнаха важността на изучаването на чужди езици като инструмент за комуникация между хората и държавите, както и важната роля, която изпълняват те при обмена на идеи в сферата на образованието, икономиката, науката и културата.

1

Съгласно меморандума Министерството и Университетът ще подпомогнат създаването на общи програми и връзки за сътрудничество между испанските университети и Алма матер и ще стимулират различни проекти, свързани с испанския език и култура в България.

Програмата предоставя възможност за експериментиране в междукултурна и международна среда, която да подготви участниците за личния, академичния и професионалния им успех и да предостави възможности за професионално развитие на университетските преподаватели и общо за академичните и научните среди в България и Испания.

2

Предвижда се всяка академична година Отдел „Образование“ на Испанското посолство в България в сътрудничество със Софийския университет да подбере студенти в последна година на обучение или завършили лингвистични и/или педагогически специалности, които да се включат в програмата за преподаване на английски език и култура като чужд език в Испания за следващата академична година. Участниците в тази програма ще имат възможността да подобрят своите познания по испански език и култура в испанската образователна система. Те ще бъдат помощник-учители и ще могат да следват в някои следдипломни програми в Испания. Предвижда се помощник-учителят да участва в ежедневната работа на училището, срещите и културните дейности в допълнение на преподавателската дейност и да допринася със своите качества към преподаването на чужд език в училището.