Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет е домакин на Европейския пътуващ университет

   
Софийският университет е домакин на Европейския пътуващ университет

Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за първи път е домакин на Европейския пътуващ университет – инициатива в рамките на междуправителствената програма „Френско-Германски университет”. Събитието се провежда по инициатива и в рамките на Международната магистърска програма „Право на ЕС” на Юридическия факултет на Университета.

Темата на Европейския пътуващ университет тази година е „Бежанци, миграция и правова държава на Балканите”.

В събитието участват 45 чуждестранни преподаватели и докторанти от Университета Париж-Х „Нантер”, Франция, Университета на Мюнстер, Германия, Университета на Скопие, Македония, Университета на Тирана, Албания, Университета на Прищина, Косово, както и петнадесет български участници от Юридическия факултет на Софийския университет.

1

Доц. Атанас Семов откри събитието и приветства присъстващите от името на декана на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов. Присъстваха заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, представители на посолствата на Франция и Германия в България, студенти и преподаватели от различни университети.

Доц. Семов изрази надеждата си всички участници във форума да успеят да намерят решения и да дадат идеи относно най-важната и трудна тема на днешната геополитика в Европа – темата за миграцията и закона.

2

Доц. Семов отбеляза, че Софийският университет е най-старият и авторитетен университет в България, който се гордее, че негов патрон е един от бащите на европейската култура и образование – свети Климент Охридски, а също така, че студентите му имат успехи не само в България и на Балканите, но в цяла Европа.

Доц. Семов отбеляза радостта си от развитието на международната магистърска програма на Юридическия факултет по право на Европейския съюз, създадена преди 10 години. Той изтъкна, че в програмата всяка година гостуват повече от 30 различни професори, съдии, юристи и специалисти от различни европейски държави.

5-1

Проф. Иван Димов, зам.-министър на образованието и науката, не скри вълнението си да присъства на събитието. Той подчерта, че работата по темата на форума е много важна от научна гледна точка. По думите му именно с усилията на специалисти от различни области ще бъде възможно да се постигнат ефективни резултати по тези особено важни теми. Проф. Димов пожела успешна конференция и плодотворни дискусии.

Събитието продължава до 6 ноември 2016 г.

 

Програма