Начало / Новини / Новини и събития / Шестнадесет студенти на СУ получиха стипендии от Фондация „Еврика” и Huawei Technologies

   
Шестнадесет студенти на СУ получиха стипендии от Фондация „Еврика” и Huawei Technologies

В Националния политехнически музей се проведе официалната церемония за връчване на сертификатите за именните стипендии на Фондация „Еврика” и за постижения в международните средношколски олимпиади за учебната 2015/2016 година. Стипендиите са за ученици и студенти за постижения в различни области на науката. И тази година сред най-талантливите младежи шестнадесет от наградените са възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На церемонията за втори път бяха връчени и стипендиите на Huawei Technologies.

На събитието присъстваха председателят на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева, Томислав Дончев - заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика на Република България, Уей Дзинхуа, посланик на Китайската Народна Република, г-н Лиу Янг, изпълнителен директор на „Хуауей Технолоджис България”, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски проф. дфн Анастас Герджиков, представители на МОН, членове на Съвета на фондация „Еврика“, дарители, ректори на университетите, от които са излъчени стипендианти през настоящата година и други гости.

2

Цецка Цачева, председател на 43-то Народно събрание на Република България, поздрави стипендиантите и отбеляза, че е щастлива да присъства на церемонията за връчване на стипендии на отличени ученици и студенти, определени по конкурсен начин и ред, но с един много силен и неоспорим критерий, какъвто са доказаните резултати в областта на науката. Г-жа Цачева благодари на Фондация „Еврика“ за това, че в продължение на 26 години подпомага талантливи млади хора с доказан интерес към образованието и науката. Тя поздрави и преподавателите, които не се щадят да се раздават за младите си колеги и изказа съпричастност към вълнението на родителите и близките на стипендиантите, които са направили така, че да издигнат научните търсения в ценност на живота им. Цецка Цачева пожела успех на всички, които са избрали науката за свое поприще, а на тези, които благородно протягат ръка – да не спират до тук, а примерът им да зарази и други организации.

3

Томислав Дончев, заместник министър-председател на Република България, припомни думите на Конфуций, че който не напредва всеки ден, всеки ден изостава и отбеляза, че най-далновидните инвестиции са тези в сферата на образованието и науката, защото големият капитал на България са високообразованите, знаещи и можещи хора. Той изрази надеждата си държавата, бизнесът и обществото да направят всичко необходимо този капитал да не бъде пропиляван и да остане в България, защото единствено това може да гарантира едно добро бъдеще на страната. Томислав Дончев отправи искрената си благодарност към Фондация „Еврика” и „Хуауей ИКТ“ за подкрепата, която оказват на младите хора у нас.

4

Акад. Кирил Боянов, председател на Съвета на Фондация „Еврика”, отбеляза, че целта на Фондацията в продължение на всички тези години е била да се търсят младежи, които да получат импулс, за да продължат пътя на изследванията и иновациите. Той отбеляза, че именните стипендии са признак, че в „Еврика” се стремят да запазят традициите, които нашите творци са внесли в световното наследство.

5

Г-н Руки Лиу Янг, изпълнителен директор на „Huawei България” също поздрави стипендиантите и изрази благодарността си, към всички, уважили с присъствието си церемонията. Той заяви, че „Хуауей“ винаги твърдо е вярвал, че обучението е от жизнено важно значение и затова продължава да инвестира по различни начини за развиване на младите таланти – като предоставя стипендии, организира обучения и възможности за стажуване. От 2014 г. досега фирмата предоставя всяка година 10 стипендии на изявени български ученици и студенти за период от 5 години на обща стойност 50 000 долара.

Акад. Кирил Боянов връчи стипендиите на спечелилите медали от международни олимпиади и десетте именни стипендии за академичната 2015/2016 г. на 16-те наградени студенти.

6

Стипендиите са на имената на: акад. Ангел Балевски и акад. Димитър Мишев (инженерни науки – 3); акад. Дончо Костов (аграрни науки -1); акад. Никола Обрешков (математика -1); акад. Георги Наджаков (физика - 2); акад. Ростислав Каишев (химия -1); акад. Методи Попов (медицина и биология -2); Кольо Фичето (строителство и архитектура -2), акад. Евгени Матеев (икономика -2) и Джон Атанасов (компютърни науки - 2).

7

Руки Лиу Янг пълномощник и изп. директор на Хуауей - България връчи сертификатите за стипендиите „Хуауей ИКТ“ на компания „HUAWEI България” на 10-те отличени студенти за академичната 2015/ 2016 г. Отличените младежи получиха покана от посланика на Китайската Народна република да посетят страната.

112

От името на стипендиантите Виктория Георгиева, студентка от Медицинския университет – София и носител на именната стипендия „Акад. Методи Попов“, благодари за високата оценка на това, което са постигнали отличените младежи и пожела на наградените много успехи и постижения.

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков благодари на организаторите на събитието за това, че са осъзнали нуждата от такава подкрепа и през последните 26 години осигуряват стипендии и награди за талантливи младежи. По думите му, това е възможност за всички студенти, ученици и млади учени да имат първи старт и стимул в научната си дейност. Ректорът отбеляза, че често научната дейност на младите хора е свързана с новите технологии и обърна внимание на ползата от техните постижения.

12

Проф. Герджиков поздрави всички наградени, голяма част от които са възпитаници на Софийския университет – над 130 млади хора през последните години. Според него всички ректори в страната осъзнават каква неоценима помощ имат в лицето на Фондация „Еврика“ и нейните партньори, защото тези стипендии в тежки моменти дават на младите хора увереността, че техният труд се цени, а постиженията им се оценяват високо.

8

Възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, получили стипендии:

Именни стипендии в размер на 2 000 лева:

За постижения в овладяването на компютърните науки на името на

Джон Атанасов - Никола Димитров;

За постижения в овладяването на математиката на името на акад. Никола Обрешков- Младен Вълков;

За постижения в овладяването на знания в областта на физиката на името на акад. Георги Наджаков - Чавдар Дуцов.

Стипендии "Хуауей ИКТ" по дарение на "Хуауей Технолоджис България" ЕООД в размер на 1 ООО USD:

Мария Паскова и Ксения Цочева.

Стипендии на носители на златни медали от международни олимпиади в размер на 1200 лева:

Владислав Харалампиев.

Стипендии на носители на сребърни медали от международни олимпиади в размер на 1 ООО лева:

Виктор Радивчев, Пенчо Бейков и Светозар Станков.

Стипендии на носители на бронзови медали от международни олимпиади в размер на 800 лева:

Борис Митрев, Владимир Милов, Георги Магаранов, Димитър Манойлов,

Радослав Тодоров, Христо Рашеев, Цветелин Илиев.

13

Преди няколко дни, на 27 януари 2016 г. в НДК се проведе тържествена церемония за награждаване на лауреатите на наградите на Фондация „Еврика” за 2015 г. за постижения в науката и за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер.

Сред лауреатите отново бяха възпитаници на Софийския университет - Виктория Миленова и Христо Колев.

Виктория Миленова получи наградата ЕВРИКА за 2015 г. за постижения в науката. През 2011 г. тя се дипломира като магистър по биохимия, специалност „Молекулярна биология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи като молекулярен биолог в СМДЛ „Кандиларов ООД.

VuctoriaS1

Снимка: http://www.evrika.org

Наградата ЕВРИКА за 2015 г. за млад изобретател получи възпитаникът на Факултета по химия и фармация на СУ Христо Колев. През 2010 г. се дипломира като магистър в СУ „Св. Кл. Охридски“, специалност „Медицинска химия“. Още от първата година на следването си Христо Колев проявява голям интерес към изучаване на химичните процеси и явления и става кръжочник в Лабораторията по биокоординационна и биоаналитична химия на СУ „Св. Кл. Охридски“. Той работи в областта на клиничните изследвания като сайт мениджър в компанията C3i.

HristoS

Снимка: http://www.evrika.org

Наградите се присъждат на млади хора за техните значими постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности. Наградите са ежегодни и чрез тях се цели стимулиране на най-добрите постижения в съответната област и широко популяризиране сред обществеността на най-талантливите и способни млади хора, на тяхната дейност и успехи, за налагане на техния пример сред младото поколение.

Фондация „Еврика“ подкрепя проекти на талантливи български деца и младежи в областта на науката, техниката и предприемачеството, насърчава обучението и специализацията, стимулира разширяването на младежкото международно научно и техническо сътрудничество, подкрепя младите изобретатели, учени и предприемачи, участва в разпространяването на научни, технически и икономически знания. За изминалите 26 години от създаването си Фондация „Еврика“ е:

- Предоставила стипендии или добавки към стипендии на 2539 студенти и ученици;

- Помогнала на 1286 млади хора да участват в международни научни форуми и да специализират в престижни научни центрове и компании;

- Организирала и провела 584 изяви – конкурси, състезания, конференции и школи за деца, ученици, студенти, млади учени и специалисти;

- Оказвала финансова помощ на младите учени в техните научни изследвания и има принос за осъществяване на стопански инициативи на млади хора.

„Хуауей Технолоджис“ е световен лидер за глобални информационни и комуникационни технологични решения /ИКТ/. Компанията е отдадена на каузата да създава стойност за потребителите си и да обогатява живота на хората. Разчитайки на големите си инвестиции в развитие на нови технологии и на опита и експертизата си, „Хуауей Технолоджис“има големи заслуги за преодоляване на цифровото разделение и за налагането на широколентов Интернет достъп.

Международната програма за талантливи студентr Telecom Seeds For The Future е най-голямата програма за корпоративна отговорност на „Хуауей Технолоджис“. Тази програма е посветена за подпомагане на развитието на ИКТ образованието, както и на намиране и подготовка на ИКТ таланти и тяхното бързо развитие в ИКТ индустрията.