Начало / Новини / Новини и събития / Самостоятелната онлайн изложба „Път“ на Мария Каптейнс бе представена в рамките на проекта „Графичната образност – нова реалност“

   
Самостоятелната онлайн изложба „Път“ на Мария Каптейнс бе представена в рамките на проекта „Графичната образност – нова реалност“

Мария Каптейнс е председател на фондацията за графично изкуство Grafein, Нидерландия, партнираща на проектите по Фонд научни изследвания на Софийския университет, реализирани от катедра „Визуални изкуства“ на ФНОИ от 2020 г. Мария Каптейнс е куратор на художниците от Нидерландия, участващи в основната за проекта международна изложба, реализирана в галерия „Сан Стефано“ в София в периода 20 септември–20 октомври 2022 г.

Изложбата „Път“ се осъществява по проект „Графичната образност – нова реалност“, реализиран с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор и ръководител на проекта е доц. д-р Снежина Бисерова от Катедра „Визуални изкуства на Факултета по науки за образованието и изкуствата.

1

Мария Каптейнс – графична серия „Път“, офорт, акватинта, дигитално генерирана полиестер-литография, 34 x 45 cm, 2018

Мария Каптейнс учи в Художествената академия в Хертогенбос (1986-1991) и се дипломира с магистърска степен по културология в университета в Тилбург (2013). От 90-те години тя провежда уъркшопи по графика и се включва в организацията на културни дейности като културно токшоу (2007-2016 Eindhoven uit de Kunst, организация, интервюта, презентации), лекции по семиотика, участия в журита. От 1991 г. нейните работи са представяни в редица изложби, в Нидерландия и в чужбина.

Темата за града е основна за повечето от работите на Каптейнс. Тя еволюира от градската природа и биотопа на насекомите – истинска дива природа в нашите култивирани градове – до стадното поведение на човешките същества.

През 2013 г. тя завършва семиотика в университета в Тилбург. На по-късен етап семиотиката се превръща в основна област на нейния интерес. Тя е заинтригувана от начина, по който се продуцират значенията и се опитва да приложи констатациите си към своя обект – градовете.

2

Мария Каптейнс – графична серия „Път“, офорт, акватинта, дигитално генерирана полиестер-литография, 34 x 45 cm, 2018

Графичната серия „Път“ е създадена през през 2018 г. и включва общо 27 работи. Те всички представят една цялостна картина: огромно шествие от хора. Някои са облечени, сякаш отиват на изискано парти или карнавал; някои влачат куфари със себе си. Сякаш градът се е превърнал в декор, театрална сцена, на която живеят обитателите. Всеки продължава, понякога се носи по течението или бяга от сцената, понякога ентусиазирано играе роля, често празнична. Работите ни препращат както към библейски сцени, така и към събития от ежедневните новини.

Като фон на графиките е използвана текстурата на повреден, изгорял цинк – останки от пожара, който унищожава ателието на Мария през 2014 г. За преден план е използвана дигитално изпълнена полиестер-литография, базирана на авторски фотографии.

3

Мария Каптейнс – графична серия „Път“, офорт, акватинта, дигитално генерирана полиестер-литография, 34 x 45 cm, 2018

Повече за изложбата: Graphic Imagеry – a New Reality / MariaKapteijns – Artprojects (uni-sofia.bg)

https://fnoi.uni-sofia.bg/artprojects/?page_id=1478

Пълна информация за автора: https://www.mariakapteijns.nl/page2.html