Начало / Новини / Новини и събития / С изложба „Непал – поднебесното царство на Хималаите“ Геолого-географският факултет стартира отбелязването на 60-годишнината си

   
С изложба „Непал – поднебесното царство на Хималаите“ Геолого-географският факултет стартира отбелязването на 60-годишнината си

В Централното фоайе в Ректората бе открита авторската изложба „Непал – поднебесното царство на Хималаите“ на писателя и приключенец Северина Маркова, с която беше поставено началото на организираната от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Центъра за компетентност КВАЗАР инициатива "Магията на пътешествията".

Изложбата бе открита в присъствието на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, заместник-министъра на туризма Мариела Модева, проф. Деница Борисова, научен секретар на БАН, доц. д-р Август Иванов – ръководител на Центъра за компетентност КВАЗАР и директор на Института по роботика към БАН, доц. Лъчезар Георгиев – научен ръководител на Център КВАЗАР и директор на Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН, представители на Министерството на образованието и науката, на Министерството на културата, на академичната общност на Софийския университет.

1-16

Първият автор и изследовател, който се представя в рамките на инициативата „Магията на пътешествията“ е Северина Маркова, която миналата година представи две свои книги - „Вихрушка“ и „Затворници на времето“, а сега - своята авторска изложба, „Непал – поднебесното царство на Хималаите“ от последното си пътуване до азиатската държава. Северина Маркова е посетила над 160 държави в търсене на непреходните случки, срещи и събития в живота. Животът, който тя определя за пъстър и живописен - каквито са нейните произведения.

1-3

На официалното откриване на изложбата деканът на Геолого-географския факултет проф. Климент Найденов изрази радостта си, че заедно с Центъра за компетентност КВАЗАР могат да стартират отбелязването на 60-годишнината на Геолого-географския факултет, която предстои през 2023 г. с една изключително положителна инициатива - „Магията на пътешествията“, която цели популяризиране на науката, туризма и пътешествията в рамките на традиционните Климентови дни.

1-2

„В нашия факултет се пътува. Ще попитате защо да пътуваме? Ще ви отговоря с една мисъл на Августин Блажени - "Светът е книга и тези, които не пътуват, четат само една страница", каза проф. Найденов и допълни, че настоящата изложба е само началото на представянето на още много талантливи автори и изследователи.

Проф. Найденов отбеляза, че крайната цел на организаторите е да кандидатстват за членство в The Explorers Club. Клубът на изследователите е базирано в Америка международно мултидисциплинарно професионално общество, целта на което е насърчаване на научните изследвания и теренните изследвания. Клубът е основан в Ню Йорк през 1904 г. и е служил като място за срещи на изследователи и учени от цял свят. Деканът припомни, че Клубът на изследователите е известен с различни „Известни първи неща“, постигнати от неговите членове, включително:

  • Първи до Северния полюс (1909 г.) – Робърт Е. Пири (почетен член през 1912 г.) и Матю Хенсън;
  • Първи на Южния полюс (1911 г.) – Руал Амундсен, почетен член през 1912 г.;
  • Първи на връх Еверест (1953 г.) – сър Едмънд Хилъри и шерпа Тензинг Норгей, избрани за почетни членове през 1953 г.;
  • Първи до най-дълбоката точка в океана (1960) – Дон Уолш (почетен член 1997) и Жак Пикар;
  • Първи на повърхността на Луната (1969) – Нийл Армстронг и Бъз Олдрин (почетен президент 2018);
  • Първи до двата полюса, космоса и най-дълбокия океан (2021) – Ричард Гариот – президент.

 

1-7

Деканът на Геолого-географския факултет благодари на всички, спомогнали за реализацията на „Магията на пътешествията“ и заяви, че България може да бъде сред най-предпочитаните туристически дестинации в Европа, стига всички целенасочено и последователно да положим правилните усилия.

1-4

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков се обърна към всички присъстващи и ги приветства с добре дошли и им пожела приятно прекарване и да се насладят на изложбата: „За нас, Софийския университет, е важно да предлагаме една разнообразна програма, научна и образователна и културна на българското общество“.

1-14

Проф. Герджиков благодари на колегите си за организираното събитие и изрази радостта си, че толкова много хора са се събрали да разгледат експозицията.

1-5

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова благодари за поканата да присъства на откриването на изложбата и на Северина Маркова, че пренася всички в този красив и вдъхновяващ свят. Йорданка Фандъкова поздрави Софийския университет в лицето на проф. Герджиков за патронния му празник и пожела да пази високите резултати в образованието и науката и да пази академичния дух на нашия град. Кметът на Столична община отправи специални благодарности на Геолого-географския факултет, верен партньор в работата по опазването на околната среда, подобряване качеството на въздуха и други важни за града цели. Йорданка Фандъкова изрази надеждата си това сътрудничество да продължи. Тя пожела успех на изложбата.

1-6

В своето приветствие доц. Георги Бърдаров – преподавател в Геолого-географския факултет и носител на наградата на Европейския съюз за литература, акцентира върху предстоящата 60-годишнина на факултета и заяви, че тези години не изглеждат толкова много, но за една държава, която е извоювала своята независимост преди 144 години, 60 години никак не е никак малко. Той посочи, че винаги, когато го питат кое е постижението, с което най-много се гордее, отговаря, че е преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той отбеляза, че кризите минават и отминават, а Софийският университет остава. Мнението му е, че живеем в едно благодатно време, когато можем да пътуваме, да живеем на различни места, да общуваме с хора от различни култури и етноси.

1-8

Заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева заяви, че като възпитаник на Софийския университет е горда, че университетът не стои на старата си слава, а е съвременен модерен лидер в научно-изследователската и образователна дейност, но също така е и място, където хората се срещат, могат да разговарят, могат да присъстват на интересни събития, а всичко това е част от туризма, защото туризмът сближава хората и създава мостове.

1-11

Авторът на изложбата Северина Маркова не скри вълнението си и благодари за възможността да я представи и отбеляза, че посетителите ще могат да видят нейното чисто човешко послание през показаните фотографии. Тя заяви, че нейната човешка мисия е да предаде нататък човешкото знание, което притежаваме.

1-15
1-18
1-17
1-19
1-20