Начало / Новини / Новини и събития / С дарение от „Шел“ бе открита лаборатория за рентгеново-флуоресцентен анализ в Софийския университет

   
С дарение от „Шел“  бе открита лаборатория за рентгеново-флуоресцентен анализ в Софийския университет

В Геолого-географския факултет на Софийския университет бе открита първата по рода си в български университет лаборатория за рентгеново-флуоресцентен анализ, оборудвана с пещ за изготвяне на топилки от скали и минерали за този анализ. Създаването на лабораторията стана възможно благодарение на дарение от Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А. в размер на 75 000 евро.

Дарението е резултат от меморандума за разбирателство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и "Шел", подписан на 10 август 2017 г., а договорът за дарение е от 21 декември 2017 г. С дарението бе закупен апарат за рентгеново-флуоресцентен анализ (РФА) и пещ за изготвяне на топилки от скали и минерали за този анализ. На откриването на лабораторията присъстваха заместник-ректорът проф. Ренета Божанкова, деканът на Геолого-географския факултет проф. Филип Мачев, изпълнителният директор на Shell България ЕАД г-жа Камелия Славейкова и търговският директор на Shell Западно Черно море г-н Баки Уяр, г-н Александър Арабаджиян - експерт "Външни комуникации" в Shell Upstream Bulgaria, г-жа Дарина Маринова, управител на „Лабексперт“, представител на PANalytical B.V. за България, фирмата-доставчик на оборудването.

Darenie_15.11.2018 (4)

Проф. Филип Мачев откри събитието и отбеляза, че дареният апарат ще има изключително значение за преподавателите и студентите на Факултета за определяне на макрохимичния състав на скали и минерали. Деканът отправи искрената си благодарност към „Шел“ за успешното сътрудничество до момента и изрази надеждата си то да продължи така и в бъдеще.

Darenie_15.11.2018 (5)

Проф. Ренета Божанкова благодари от името на ректора и ректорското ръководство и цялата академична общност за подкрепата към Софийския университет, към неговите студенти и преподаватели и цялата академична общност, защото успехите на един факултет са успехи за целия 130-годишен университет. Тя поздрави ръководството на Геолого-географския факултет за положените усилия за постигането на този резултат.

Darenie_15.11.2018 (9)

Проф. Божанкова връчи свидетелството за дарение на изпълнителния директор на Shell България ЕАД г-жа Камелия Славейкова.

Darenie_15.11.2018 (11)

Г-жа Камелия Славейкова отбеляза, че за нея е удоволствие да присъства на откриването на лабораторията. „За нас това събитие е важно, защото то илюстрира нашата подкрепа към образованието, което насърчава развитието на науката, технологиите, инженерните науки и математиката“, заяви г-жа Славейкова и допълни, че развитието на тези умения е изключително важно, защото те са необходими в един свят, в който нарастват нуждата от енергия при намаляване на емисиите. „Шел“ с голямо вдъхновение се старае да подпомогне този процес, защото е важно да бъдат привлечени максимален брой студенти към тези науки и те да развият съответните умения. „Ние вярваме, че с днешното дарение, което е високотехнологично оборудване, ще помогнем на развитието на учебния процес в Геолого-географския факултет и ще помогнем да се илюстрира това образование, защото знаем, че теорията не винаги е достатъчна, а е хубаво да има практически пособия, които да спомогнат този учебен процес и да доведат до по-добри резултати. Г-жа Славейкова изрази и увереността си, че сътрудничеството няма да се изрази само в това дарение.

Darenie_15.11.2018 (14)

Новият апарат позволява определяне на макрохимичния състав на скалите и съдържанията на някои редки елементи в тях. С него ще се оптимизира геохимичното изследване на геоложки обекти и ще се подобри качеството на обучението на студентите геолози, особено по отношение на изготвяните от тях дипломни работи.

Darenie_15.11.2018 (32)
Darenie_15.11.2018 (38)
Darenie_15.11.2018 (2)