Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Щефан Хобе бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

   
Проф. Щефан Хобе бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Ректората проф. Щефан Хобе от Университета в Кьолн бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Тържествената церемония бе открита от декана на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов, който представи биографията на проф. Щефан Хобе. Той отбеляза, че предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Юридическия факултет и е за съществения принос на проф. Щефан Хобе за укрепване на научното, педагогическото и културното сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университета в Кьолн. „Това сътрудничество бе развито и утвърдено през годините от проф. Николай Натов, който по волята на съдбата и за наше огромно съжаление вече не е между нас“, подчерта проф. Сашо Пенов.

1

Проф. Щефан Хобе е директор на Института по въздушно и космическо право към Университета в Кьолн, Германия. През 1984 г. завършва право в Гьотинген, Германия. Специализира въздушно право в Монреал, Канада през 1987 г., а от 1990 до 1992 г. работи в Немската космическа агенция в Бон. През 1991 г. защитава докторат в Университета в Кил, Германия.

От 1997 г. е професор по немско публично право, европейско право и международно публично право в Университета в Кьолн. От 1998 г. е Жан-Моне професор по право на европейската интеграция.

2-2

От 1 септември 2001 г. е титуляр по международно публично право, европейско право, европейско и международно икономическо право, както и директор на Института по въздушно и космическо право в Университета в Кьолн.

От април 2009 г. е изпълнителен директор на International Investment Law Centre в Университета в Кьолн.

В периода 2010-2014 г. е номиниран от Федералното министерство на икономиката за арбитър в International Investment Law, представляващ Германия в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон.

2

Автор е на над 300 публикации в областта на международното публично право, европейското право, немското публично право, въздушното космическо и инвестиционно право.

Участвал е в борда на директорите на Международния институт за международно право, на Европейския център за международно право, членувал е в Немското общество по международно право, Немската асоциация по международно право, Международния институт за въздушно и космическо право в Лайден, Холандия и други.

Проф. Пенов добави, че със Софийския университет го свързва преподаването по космическо и въздушно право. Благодарение на него българските студенти са успели да получат компетентни познания в тази област на правното знание. Изнесените лекции от проф. Хобе са довели до резултати и отборът на Софийския университет по космическо право участва в международни състезания и се класира на достойно място.

3

Проф. Пенов изрази радостта си, че проф. Щефан Хобе сe е присъединил към инициативата на Юридическия факултет за обновяване на аудиториите на факултета и вече няколко години прави дарения на Фондация "120 години Юридически факултет" за реновирането и обзавеждането им със съвременна комуникационна техника.

Проф. Хобе бе удостоен със званието „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет от ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков.

4

Проф. Щефан Хобе благодари на ректора и декана за честта да бъде удостоен с това звание. Той отбеляза, че когато се е подготвял за церемонията е прочел книга, посветена на историята на Софийския университет, който е като микроскопска снимка на България, и го е накарала да се замисли за значението и влиянието на институцията.

Проф. Хобе изрази тъгата си за загубата на проф. Николай Натов, починал на 3 септември 2018 г., за тяхното сътрудничество през годините и призова за минута мълчание в негова памет.

Проф. Щефан Хобе произнесе академично слово на тема: What is the (legal) future of the European Union.

5

В лекцията си той засегна настоящите проблеми на Европейския съюз, темата за Брекзит, някои от трудностите в преговорите за двустранните международни търговски споразумения с Канада, САЩ и др., потокът от бежанци, започнал през 2015 г., финансовата криза, засягаща еврото, които са причина много хора да се съмняват доколко Европейската комисия успява да се справи със ситуацията.

В контекста на всички тези предизвикателства пред ЕС проф. Хобе разгледа въпроса дали от правна гледна точка съществуват фундаментални проблеми, които могат да доведат до новаторство или дори до преоткриване на Европейския съюз. „Целта на тези наблюдения е да се отговори на един основен въпрос: Има ли ЕС бъдеще? И по-точно, дали ЕС има бъдеще в сегашната си форма?“, отбеляза проф. Щефан Хобе. В хода на изложението си той разгледа въпроса чрез кратко описание на историята на европейската интеграция, подчертавайки в известна степен основните проблеми на ЕС и обръщайки особено внимание на правните причини за тези проблеми.

6

В изказването си той изтъкна няколко правни причини за настоящата криза на ЕС – липсата на уважение към законите, което унищожава авторитета на правото; липсата на крайна цел на ЕС – в какво ще се превърне Съюзът – в обединение на независими суверенни държави или ще стане федерална държава. По думите му, настоящата криза ясно е показала, че трябва да се изостави всяка идея за това Европа да стане федерална държава, защото мнозинството европейски граждани не желаят това. На трето място посочи нуждата от засилване на принципа на субсидиарността.

„Ето защо смятам, че е необходимо по-голямо зачитане на върховенството на закона чрез европейските институции и по-специално от държавите-членки, че раздялата с идеята за европейската федерална държава е важна и че смисълът на принципа на субсидиарност би могъл да бъде правен отговор на настоящата криза на Европейския съюз“, посочи проф. Щефан Хобе и добави, че едно нещо е от първостепенно значение: основните решения, отнасящи се до Европа, трябва да имат пълна демократична подкрепа, която те могат да получат само на равнище държави-членки.

7

“50-годишната интеграция на Европа донесе безпрецедентна ера на мир и свобода, както и на благоденствие. Време е да се насочим към ново начало и това ново начало трябва да започне в момент на криза”, посочи проф. Щефан Хобе. По думите му, подходящ отговор на настоящите проблеми е гъвкавата, но диференцирана интеграция, включваща набор от задачи, задължителни за всички държави-членки и други според правилото "Който иска повече, да направи повече".

8

Професорът добави, че освен това трябва да има основни задачи, изпълнението на които да важи за всички и други, където отделните държави-членки сами да преценяват до каква степен искат да участват. „Само ако подобни различни форми на интеграция бъдат предприети, Европа има сериозен шанс да остане толкова силна, колкото е била в миналото“, отбеляза проф. Щефан Хобе и подчерта: „Европа се нуждае от силна България и България се нуждае от силна Европа“.

Цялото слово на проф. Щефан Хобе можете да видите тук .

9

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":