Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Красимир Данов от Факултета по химия и фармация на Софийския университет получи наградата "Питагор" за цялостен принос в развитието на науката

   
Проф. Красимир Данов от Факултета по химия и фармация на Софийския университет получи наградата "Питагор" за цялостен принос в развитието на науката

За 11-та поредна година Министерството на образованието и науката отличи учени, които имат съществен принос за развитието на българската наука.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев връчи голямата награда „Питагор“ за цялостен принос в развитието на науката на проф. Красимир Димитров Данов. Той е доктор на математическите науки и професор в катедра „Инженерна химия и фармацевтично инженерство“ във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Основният му принос е в областта на математическото моделиране и създаването на оригинални математически модели.

Да се занимаваш с наука не е просто професия, работа, а призвание. Тя изисква огромно посвещаване, дарба, много качества и е състояние на духа. Науката изисква пълно отдаване, тя е съдба, но до голяма степен и орис. Наградата „Питагор“, която всяка година даваме, е нашето признание към учените“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на тържествената церемония, която се състоя в Централния военен клуб.

prof. Danov

Снимка: БГНЕС