Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Герджиков: „Интересът към Софийския университет расте и той остава най-желаното българско висше училище“

   
Проф. Герджиков: „Интересът към Софийския университет расте и той остава най-желаното българско висше училище“

На среща с медиите ректорът проф. дфн Анастас Герджиков и заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Ренета Божанкова информираха за хода на кандидатстудентската кампания на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2017/2018 година и резултатите след първото класиране, което беше обявено на 11 юли 2017 г.

Проф. Анастас Герджиков заяви, че интересът към Софийския университет расте и че той остава най-желаното българско висше училище.

Общият брой на кандидат-студентите тази година е 7230, със 730 кандидати повече от миналата година, посочи ректорът и отбеляза, че това е голям успех за Университета, тъй като кандидат-студентите в национален мащаб намаляват.

Няколко са по думите на проф. Герджиков причините за ръста на кандидат-студентите. Първата е, че реформата, която Министерството на образованието и науката прави, през последните години, дава плодове. Ограничението на приема в специалностите с по-ниско качество в различни университети през последните две години неименуемо насочва кандидат-студентите към тези висши училища и специалности, в които качеството е по-високо.

На второ място ректорът посочи сериозните усилия, положени от Софийския университет за улесняване на кандидатите. „Въведохме нови функционалности и преработихме основно онлайн платформата, в която могат да се подават документи. Системата позволява след класирането да направиш статистика, за да прецениш сам къде се намираш спрямо останалите кандидати. Това също е примамливо за един млад човек. И не на последно място, когато се стигне до записването, има възможност от всеки кампус на Университета да платиш семестриалната такса за всяка специалност“ каза проф. Герджиков.

DSC_0596 2

Традиционното първо място на Софийския университет в Рейтинговата система в почти всички направления, които предлага обучение, също привлича кандидат-студентите, добави ректорът.

5576 са приетите в първия етап на класирането кандидат-студенти. За шеста поредна година специалност „Психология“ е най-предпочитана от кандидат-студентите и над 1 800 кандидати се борят за едно от 60-те места в нея. Следващи в списъка на желаните специалности са „Публична администрация“, „Социология“ и „Английска филология“. Веднага след тях са четири специалности, свързани с информатиката и информационните технологии – „Компютърни науки“, „Софтуерно инженерство“, „Информатика“ и „Информационни системи“. Една от най-желаните е и „Българска филология“, която заема седмо място. Специалността „Право“ макар и на десето място, продължава да е от най-предпочитаните специалности.

Няма специалност, за която да има по-малко от 3-4-ма кандидати за едно място, в повечето случаи и много повече, посочи проф. Герджиков. Той обърна внимание и на баловете, с които са приети студентите. Като пример посочи новата специалност „Графичен дизайн“, в която всички кандидати-жени са приети с най-високия бал. Нещо повече, приетите с максимален бал са повече от предварително обявените места. Подобна е и ситуацията при мъжете.

1

„Има случаи, при които балът е по-нисък, но това не бива да подвежда, защото това не е масовият случай“, каза още проф. Герджиков. Например в специалността „Българска филология“ минималният бал при жените е близък до максималния, а при момчетата 4 или 5 са случаите, които са приети с бал под 17. Проф. Герджиков отбеляза, че общото му впечатление е, че няма специалност, при която минималният бал да не е по-висок от миналата година и изрази надеждата си, че наесен Софийският университет ще може да отчете успех и при записалите се студенти.

Ректорът на Софийския университет подчерта, че въвеждането на онлайн платформата е помогнало много за успешната кандидатстудентска кампания, но обърна внимание, че в същото време има недостатъци и области, в които има изоставане. „Доц. Елиза Стефанова, която отговаря за тази дейност на Университета, може да потвърди, че навсякъде, където сме въвели електронна система, която да обедини поредица от данни, сме имали успех. Това ще бъде направено и в други сфери, които изостават“ отбеляза проф. Герджиков и посочи, че последната година е открил редица пропуски в работата на няколко отдела – главно в тези, които работят с данни, които събират данни и след това предоставят данни. „В един от случаите ставаше дума за счетоводния отдел. В него нещата традиционно не стоят добре. От няколко години Сметната палата описва нашата работа в счетоводния отдел като не добра. Нашият счетоводен отчет за 2014 г. не беше заверен, за 2015 г. беше заверен с резерви, а за 2016 г. очакваме подобен лош резултат – или няма да бъде заверен, или ще бъде заверен с резерви. Това напълно съвпада с моето впечатление от последните 18 месеца. Ние не можем да получим често смислени данни от счетоводството и това установява и Сметната палата.“, каза ректорът.

2

Ректорът заяви, че са предприети много мерки в посока подобряване на работата на счетоводния отдел, но най-основното е, че ще бъде преодоляно основното възражение на Сметната палата от последните години за разминаването между счетоводния отчет на Софийския университет като институция, който се предава на Министерството на финансите, и сбора от счетоводните отчети на отделните звена. „Това означава, че някъде прекъсва връзката между централното счетоводство и звената. Поради това през последните 18 месеца почти без пари, с мизерни средства, успяхме да изградим една система, която свързва звената на Университета с централното счетоводство по такъв начин, че сега информацията ще се получава в рамките на деня, а не два пъти годишно“, каза проф. Герджиков. Той изтъкна, че централното счетоводство предава правилния отчет, но в същото време, когато Сметната палата провери някое от звената, установява, че активи не се водят правилно. „Подобни случаи наистина смущават и затова сме взели поредица от мерки и те ще станат още по-сериозни през следващите месеци. Предстои сериозно затягане на финансовата дисциплина в Университета. Мисля, че ще има и кадрови промени“, добави ректорът.

Проф. Ренета Божанкова отбеляза, че кандидатстудентската кампания през тази година беше свързана с доста промени и те получиха своя положителен отглас от младите хора, които завършиха средното си образование и избраха Софийския университет като своя университет. По думите й, една част от тях вече имат удоволствието да принадлежат към академичната колегия, записвайки се днес и в следващите дни като студенти на Алма матер.

Много се радваме, че много от лауреатите от олимпиади – национални и международни, също са избрали Софийския университет и една впечатляваща част от тях стават наши студенти. Това означава, че Университетът ги е привлякъл с подготовката, която им обещава и, разбира се, с позициите и традициите, които има, нещо което ние се опитваме да запазим и да продължим напред“ – каза още заместник-ректорът.

Тя подчерта, че новостите в тазгодишната кампания са много – както в самите изпити, така и в обслужването на кандидат-студентите и отбеляза, че колегите от отдел „Образователни дейности“ и от Университетския център за информационни и комуникационни технологии са оказали изключителна помощ.