Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Екатерина Титянова от Медицинския факултет на Софийския университет получи Голямата награда „Питагор“

   
Проф. Екатерина Титянова от Медицинския факултет на Софийския университет получи Голямата награда „Питагор“

Проф. Славка Чолакова, проф. Георги Вайсилов, проф. Тодор Танев и Даниела Донева също са сред лауреатите на наградите „Питагор“. Проф. Петя Осенова получи наградата на Кларивейт Аналитикс за 2018 г.

Традиционните награди „Питагор“ на Министерството на образованието и науката за съществен принос в развитието на науката бяха връчени на български учени, научни колективи и организации в Националния археологически музей. Целта на наградите „Питагор“, които се присъждат за десети път, е да стимулират учените към значими научни постижения и успешна реализация на резултатите от фундаменталните и приложни научни изследвания в икономиката на страната ни.

11-p 3

Проф. Екатерина Титянова от Медицинския факултет на Софийския университет получи Голямата награда „Питагор“ за цялостен принос в развитието на науката. Престижното отличие й бе връчено от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Проф. Титянова получи статуетка „Питагор“, грамота и парична награда от 6000 лв.

Проф. Екатерина Титянова е ръководител на клиника „Функционална диагностика на нервната система“ във Военномедицинската академия и ръководител на Катедра „Неврология, психиатрия, физиотерапия и рехабилитация, превантивна медицина и обществено здраве“ в Медицинския факултет на Софийския университет. Тя е утвърден международен експерт за Централна и Източна Европа в лечението на мозъчни инсулти.

Голямата награда за млад учен - статуетка „Питагор“ и 12 000 лева, получи д-р Даниела Донева от Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН. Тя е магистър по астрофизика и звездна астрономия и доктор по физика към Физическия факултет на Софийския университет. Носител е и на Хумболтова стипендия за периода 2012 - 2015 г.

Отличието за утвърден учен в областта на природните и инженерните науки, плакет и 4000 лв. получи проф. Славка Чолакова - ръководител на катедра „Инженерна химия и фармацевтично инженерство“ във Факултета по химия и фармация на Софийския университет. През периода 2015-2017 г. проф. Чолакова е публикувала 24 научни статии в списания с висок фактор на влияние.

w-t 2

Наградата за утвърден учен в областта на социалните и хуманитарните науки - плакет и 4000 лв., получи проф. Тодор Танев от Философския университет на Софийския университет. Научните му интереси са в сферата на стратегическото управление на обществените процеси. Автор е на 7 монографии и множество научни студии, статии и доклади.

w-vo 2

Проф. Георги Вайсилов от Факултета по химия и фармация бе удостоен с награда „Питагор“ за успешен ръководител на международни проекти. Освен плакета, той получи и парична награда от 8000 лв. Научните интереси на проф. Вайсилов са основно в областта на квантово-химичното моделиране на каталитични системи. През периода 2015 – 2017 г. проф. Вайсилов е автор на 18 научни публикации с общ импакт фактор 133, една от които е в престижното списание Nature Materials. Проф. Вайсилов е водещ автор в 6 от тези 18 научни статии.

w-pet 1

Проф. Петя Осенова от Факултета по славянски филологии на Софийския университет получи наградата на Кларивейт Аналитикс за 2018 г. за отлични постижения и влиятелност в областта на социалните науки. Цели 15 % от нейните публикации са в сред първите 10 най-цитирани в техните категории.

w-ob 1

Снимки: Пресцентър на МОН