Начало / Новини / Новини и събития / Проф. дхн Тодор Дудев получи Голямата награда „Питагор“ за цялостен научен принос за 2023 г.

   
Проф. дхн Тодор Дудев получи Голямата награда „Питагор“ за цялостен научен принос за 2023 г.

За петнадесета поредна година Министерството на образованието и науката връчи наградите за наука "Питагор" на български учени и научни колективи със съществен принос за развитието на науката. Голямата награда за цялостен научен принос за 2023 г. бе връчена на проф. дхн Тодор Дудев от Факултета по химия и фармация Сред наградените изследователи бяха отличени и чл.-кор. проф. дфзн Стойчо Язаджиев от Физическия факултет и д-р Диана Чолакова от Факултета по химия и фармация.

1

Проф. дхн Тодор Дудев. Снимкa: Пресцентър на МОН

Чл.-кор. проф. дфзн Стойчо Язаджиев бе отличен в категорията за утвърден учен в областта на природните и инженерните науки.

Един от победителите в категорията за млад учен в тази област е д-р Диана Чолакова (фазови преходи в дисперсни системи) от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

2

Снимкa: Пресцентър на МОН

В тазгодишното издание на конкурса „Питагор” се състезаваха 51 учени. Победителите получиха грамоти, плакети и парични награди. В зависимост от категорията кандидатите предоставят обща справка за научните си резултати с акцент върху последните пет години за категория за утвърден учен и последните три години за категория за млад учен. За голямата награда „Питагор“ за цялостен научен принос справката за научните постижения е с акцент върху резултатите през последните десет години.