Начало / Новини / Новини и събития / Призив на студентите от театър-лаборатория „Алма Алтер“

   
Призив на студентите от театър-лаборатория „Алма Алтер“

Студентите от театър-лаборатория „Алма Алтер“ призовават своите колеги, преподаватели и граждани на София: „Елате заедно да споделим своята гордост, че сме студенти на Софийския университет „Св. Климент Охридски“!

„Елате да се споделим и да открием словото на нашия учител свети Климент!

Елате да четем написаното!

Елате да помним написаното!

Елате да не забравяме написаното, сега и завинаги!

Ние, студентите от театър-лаборатория „Алма Алтер“, ще влезем в мазетата, коридорите, фоайетата, библиотеките в Университета, за да потърсим Словата и Духа на своя учител. Каним Ви да се впуснете с нас в това ъндъргаунд пътуване в миналото, което си пожелахме да бъде наше духовно бъдеще. Хорът на Националната гимназия за древни езици и култури ще напълни пространството с песнопението, запазило българското слово и вяра в най-трудните за България векове.

Ние няма да Ви отегчим, четейки онова, което с очи не може да бъде прочетено. Ще го оживим, ще го пуснем да щъка из телата ни и с всеки импулс ще запалва вашето тяло, и физическото, и духовното.

Граждани,

Бивши студенти на Софийския университет, родители на настоящи и бъдещи студенти, елате да споделите своята гордост от Университета - духовния храм, в който учат вашите деца.

Уважаеми преподаватели,

В тези Климентови, празнични дни, бъдете близо до нас – студентите!

ЕЛАТЕ! ЕЛАТЕ ДА СЕ СРЕЩНЕМ И ГОВОРИМ!“

 

На 19 ноември 2016 г. ще се състои първата от седемте премиери, с които театър-лаборатория „Алма Алтер“ ще отбележи 1100 години от смъртта на своя учител, патрона на Софийския университет свети Климент Охридски.

В различни пространства от сградите на Софийския университет в седем поредни дни ще се случат седем слова, седем притчи на изконни теми от живота на човешкото същество. Ще бъде създадена една сценична визия, провокирана от познати и недотам познати ритуали, празници и мистична обредност. По всичко спектаклите напомнят за тайнство, литургия, въплътена в слово, жест, усещания, докосвания, трепети във физическото и духовното, осветено от православното и християнското. Пласиращи се колкото в лоното на религиозното, толкова и в лоното на светското - две неотделими една от друга нагласи в живота и творчеството на св. Климент Охридски.

В ролята на св. Климент ще видим големия български актьор Стефан Попов, заедно с него ритуалите ще пресъздават Петя Йосифова, Георги Арсов и Валерия Димитрова. Музикалната среда ще се обособи от мъжкия и женския църковен хор на Националната гимназия по древни езици и култури „Константин Кирил Философ“.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България и Фонд научни изследвания на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Програма