Начало / Новини / Новини и събития / Президентът връчи българския флаг на участниците в 25-та Българска антарктическа експедиция

   
Президентът връчи българския флаг на участниците в 25-та Българска антарктическа експедиция

На официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът на Република България Росен Плевнелиев връчи националния флаг на юбилейната 25-та Българска антарктическа експедиция, която предстои да замине за българската изследователска база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън.

По време на церемонията президентът Росен Плевнелиев отбеляза важността и необходимостта от изследванията на Антарктида и изтъкна приноса на екипа на Българския антарктически институт. По думите му, благодарение на тяхната активна работа България е доказала потенциала си на полярна и изследователска нация с авторитетни учени с висока международна репутация в областта на полярните изследвания.

През новия полярен сезон българските учени ще подновят съвместното си изследване с Испания и Португалия на замръзналата почва на континента, ще работят над картографирането на района около българската база и за първи път ще изследват геологията на п-в Хана и п-в Байърс. През 2017 г. предстои българските алпинисти да изкачат върховете Левски, Борис и Симеон, за да измерят характерните точки от релефа на планината Тангра. В програмата се предвижда още изследване на подводните терени на Антарктида.

1

Снимка: Прессекретариат на президента на Република България

Президентът Плевнелиев подчерта значението и активното участие на българските учени за подписаното през 2016 г. в Париж споразумение за климата. Президентът изтъкна и домакинството на България на 38-то Консултативно съвещание на страните по Договора за Антарктика през 2015 г., на което участваха над 400 делегати от 50 държави.

В рамките на церемонията Росен Плевнелиев удостои екипа на Българския антарктически институт с Почетния знак на държавния глава за изключителния принос и високите резултати в областта на българските полярни изследвания като национален оператор на дейността на Република България в Антарктика. Отличието прие проф. Христо Пимпирев, който изрази надеждата си България да продължи да се развива като научен фактор в антарктическите изследвания и да си сътрудничи успешно в тази сфера с останалите държави.