Начало / Новини / Новини и събития / Пресконференция по повод закриване на дейностите по проект Te(a)chIn Sport

   
Пресконференция по повод закриване на дейностите по проект Te(a)chIn Sport

В Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет се проведе пресконференция по повод закриване на дейностите по проект Te(a)chIn Sport, финансиран по програма „Еразъм+ СПОРТ“ на Европейската комисия, по който Софийският университет е водеща организация. Това е единственият одобрен български кандидат като водеща организация.

Целта на проекта с ръководител проф. д-р Анжелина Янева от Департамента по спорт към Университета е да насърчи масовото практикуване на укрепващи здравето физически активности сред студентите и младите хора, като повиши тяхната информираност, използването на новите технологии и участието им в доброволчески инициативи.

3

На пресконференцията присъстваха представители на част от партньорите по проекта: Виенският университет (Австрия), Университетът „Гоце Делчев“ в Щип (Македония), Фондация за младежта в науката и бизнеса (Естония).

Международният координатор на проекта Кристиана Казанджиева представи дейностите по проекта и заяви, че екипът, работил по него, е на края на едно много приятно пътешествие. Тя припомни, че проектът е продължил две години и че е финансиран по програма „Еразъм+ СПОРТ“. Проектът бе на стойност около 450 000 евро, с водещ партньор Софийският университет в лицето на Департамента по спорт. Партньори са Виенският университет (Австрия), Университетът на Западна Унгария, Университетът „Гоце Делчев“ в Щип (Македония), Фондацията за младежта в науката и бизнеса (Естония) и Асоциацията за сътрудничество в областта на изследванията и иновациите Krefjandi (Исландия).

2

Кристина Казанджиева представи накратко работата по проекта и някои статистически данни, свързани с него. Броят на доброволците, участвали в проекта е бил 60, а броят на участниците в проведения спортен експеримент - 500 души. В двугодишната работа по проекта са проведени пет международни семинари. Броят на студентите, участвали в предварителните малки спортни събития, в кампанията за развитие и представяне на спортни проекти, които да бъдат включени в спортните календари на организациите, е бил над двеста.

1

Разработихме нова програма, с която искаме да променим двигателната активност на студентите, защото смятаме, че досега тя не е била на нужното ниво, че те водят малко по-заседнал начин на живот. Това беше основната цел на нашия проект – да повишим мотивацията на студентите за спорт чрез използване на иновативни технологии“, каза още г-жа Казанджиева и допълни, че иновативните технологии и софтуерът за използването им са разработени с помощта на партньорите от университета във Виена и Института по спортни науки. Благодарение на тях е проведен експеримент сред сто студенти от всяка една от страните, които използвайки специалните устройства, са били мотивирани за повече спорт и двигателна активност.

По думите на Кристиана Казанджиева най-голямото постижение в проекта е създадената мрежа за популяризиране на спортно-двигателната активност сред студентите, както и разработените нови учебни програми за обучение по спорт в университетите от Македония и България. Като много резултатна е отчетена и кампанията „Активирай ме“, проведена сред студентите, в която са се включили над 70 студенти.

7

Главният координатор на проекта съобщи още, че са получили много проекти, разработени от студенти, които предлагат начини за повишаване на спортна активност. Някои от проектите ще бъдат включени в спортните календари на партньорските организации. Обявени са и победители – по един от всяка страна, участвала в проекта. Трите най-добри проекта са с автори от Австрия, Естония и Македония.

5

Ръководителят на проекта проф. д-р Анжелина Янева благодари на всички участници в проекта, на доброволците и на студентите. Своите впечатления от свършената работа представиха и партньорите по проекта – проф. Арнолд Баца, директор на Университетския спортен център във Виена, проф. Кирил Барбареев, заместник-ректор на Университета „Гоце Делчев“ в Щип, Македония, и Ееро Еленурм от Фондация за младежта в науката и бизнеса, Естония.

6

В края на събитието бяха връчени грамоти на студентите, участвали в състезанията между Софийския университет и университета „Гоце Делчев“ по групов маратон и баскетбол 3Х3. Връчени бяха и сертификати на участниците в експеримента, на доброволците в проекта, както и на победителите от кампанията „Активирай ме“.

8
14
15