Начало / Новини / Новини и събития / Преподаватели и студенти от Геолого-географския факултет инсталираха автоматична метеорологична станция в Университетската ботаническа градина в София

   
Преподаватели и студенти от Геолого-географския факултет инсталираха автоматична метеорологична станция в Университетската ботаническа градина в София

На 19 май 2022 г. преподаватели от Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ и студенти от специалност „География“ на Геолого-географския факултет инсталираха в Университетската ботаническа градина в София автоматична метеорологична станция. Целта е да се възстановят метеорологичните измервания, които са се осъществявали на това място през периода 1887 – 1992 г.

На 01.02.1887 г. в двора на I-ва Софийска мъжка гимназия е открита първата метеорологична станция в България, обслужвана изцяло от българи. Метеорологичната станция е основана от Марин Бъчеваров (1859–1926 г.) – учител по физика и астрономия в гимназията, а по-късно професор в Софийския университет и основател на Астрономическата обсерватория към Софийския университет. През 1892 г., по инициатива на проф. Стефан Георгиев (1859-1900 г.), първи професор по ботаника в България, тук е създадена Университетската ботаническа градина.

111
112

С автоматичната метеорологична станция ще бъдат измервани температура на въздуха, относителна влажност, валежи, посока и скорост на вятъра и атмосферно налягане, което ще осигури актуална информация за метеорологичните елементи в урбанизирана територия. Получените метеорологични данни ще се използват за научни изследвания и за обучение на студенти по климатология и свързаните с науката за климата дисциплини, които се изучават в Геолого-географския факултет, а също така и в Биологическия и Историческия факултет на Софийския университет.

113

Автоматичната метеорологична станция е закупена със средства по проект с договор № 80-10-44 от 04.04.2019 г., финансиран от Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет, с ръководител проф. Нина Николова.

114