Начало / Новини / Новини и събития / Представяне на студентската книга „Между книгите и хората“

   
Представяне на студентската книга „Между книгите и хората“

Конферентна зала в Ректората се оказа малка за всички гости на премиерата на студентската книга „Между книгите и хората”. Изданието на Факултета по журналистика и масова комуникация е посветено на призванието да бъдеш книжар.

В представянето на книгата участваха деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация доц. д-р Теодора Петрова, ръководителят на Катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване” проф. д-р Веселина Вълканова, преподаватели, студенти и любители на книгата. Макар и виртуално, в премиерата се включиха и две българки, открили наскоро книжарница в Лондон. Своето виждане за книгата представи и управителката на книжарница „Български книжици” Бистра Шокарова.

1

„Между книгите и хората” е изцяло създадена от студентите по книгоиздаване от трети курс като резултат от новата дисциплина „Учебно издателство – майсторски клас”. Книгата съдържа 24 текста и представя хората, професионално отдадени работата си, най-вече от независими книжарници от различни български градове. Не са забравени обаче и големите книжарски вериги. Няколко текста са посветени на чуждестранни книжарници. Сборникът включва и последното интервю на Бояна Петрова, основателка на емблематичната столична книжарница „Нисим”.

2

В отговор на призива на студентите гостите на премиерата донесоха близо 400 книги, които ще бъдат дарени на читалищни библиотеки. Дарителската акция е инициатива на студентите по книгоиздавне от втори и трети курс и цели да привлече общественото внимание върху недостига на средства за обновяване на библиотечните фондове.

Професията на библиотекаря е основната тема в книгата „(НЕ)ЗАБРАВЕНИТЕ“ на студентите от втори курс, които ще я представят на 8 юни, от 18:00 ч., в Литературен клуб „Перото”.

3