Начало / Новини / Новини и събития / Представлението „Човеците на Лорка“ спечели най-много награди „Алтер“

   
Представлението „Човеците на Лорка“ спечели най-много награди „Алтер“

В нощта на „Оскарите“ в Театралната зала в Ректората се проведе официална церемония за раздаването на алтернативните театрални награди „Алтер“ за 2017 г. Те бяха организирани за поредна година от Театър-лаборатория „Алма Алтер“ на Софийския университет. Представлението „Човеците на Лорка“ спечели награда „Алтер“ за мегапродукция и наградата на публиката.

Сред гостите бяха заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев, културното аташе на Испания Хайме Ермида, международният фотограф Терънс Брет, хореографът д-р Петя Йосифова, чиято книга „Човекът актьор в театъра на Гротовски“ е сред номинираните с награда „Икар“, топ-гримьорката Теодора Сербезова, музикантите от група „Точка БГ“.

IVP5791_2

По време на церемонията, водена от вокалиста на група „Атлас“ и носител на над 8 награди „Алтер“ – Георги Арсов и Марко Дженев, бяха раздадени награди в 15 различни категории. Сред наградените са големият български актьор Стефан Попов с „Алтер за мъжка роля“ за ролята му на Св. Климент Охридски в „Живот и слово праведного Климента“; Илиана Сербезова спечели „Алтер за женска роля“ за ролята на Жулиета в „Ромео и Жулиета, сонет за безсмъртната любов“; Иван Стоянов получи „Алтер за дипломен спектакъл“ за „Ловец на свечерявания“, хорът на Националната гимназия по древни езици и култури бе отличен с „Алтер за песен от представление“ за Тропар за Св. Климент от „Живот и слово праведного Климента“, Фондация „Отворено общество“ и „Макрофонд“ с „Алтер за най-добро културно сътрудничество“ бяха наградени за проекта „24 Часа Социален Експеримент „Без граници“, фотографът Александър Петличков получи „Алтер за снимка от спектакъл“ за снимка от „Дуел: Дон Кихот срещу Хамлет“, музикална формация „Охана“ взе „Алтер за театрално откритие“ за спектакъла „Звездите на Венеция в полите на Витоша“.

IVP5828_2 (1)

В рамките на церемонията бяха раздадени „Алтери“ още за поддържаща роля, за театрален синтез в интенциите на Гео Милев, за най-добър дует, за най-добър актьор в категория Мюзикъл театър, за най-дървено присъствие на сцената.

IVP5544_2
IVP5404_2