Начало / Новини / Новини и събития / Празникът на св. Лусия - празник на светлината, беше отбелязан в Софийския университет

   
Празникът на св. Лусия - празник на светлината, беше отбелязан в Софийския университет

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" специалност "Скандинавистика" отбеляза празника на св. Лусия (Sankta Lucia) – празника на светлината. Студенти от всички курсове в бакалавърската програма на специалността и ученици от 19. СУ „Елин Пелин“ изпълниха пред гостите традиционни за празника и коледния сезон песни.

След традиционното шествие гостите бяха почерпени с шафранени кифлички (lussebullar/ lussekatter /luciaboller), джинджифилови курабийки (pepparkakor/ pepperkaker/ peberkager или brunkager) и греяно вино (glögg/gløgg). На празника присъстваха деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова, г-жа Биргит Сара Конруп-Палмквист, заместник-ръководител на мисията на Датското посолство в България, и г-жа Мария Лакова, административен и консулски служител в Почетно генерално консулство на Швеция, както и преподаватели от специалностите "Скандинавистика" и "Немска филология".

st2.-1

Св. Лусия е християнска мъченица от времето на Диоклециановите гонения в началото на IV в., раздавала милостиня на укриващите се християни. Въпреки корените на празника, съвременният му облик в Нордския ареал до голяма степен е секуларизиран и се популяризира най-напред в Швеция през 20-те години на XX в., като е особено популярен сред по-младите. Ежегодно в съответната институция се избира момиче, което да играе ролята на Лусия, която предвожда шествие от момичета и момчета, облечени в бели роби. Хорът изпълнява традиционни за Лусия и Коледа песни и празникът приключва с почерпка с различни печива и греяно вино.

st3-1