Начало / Новини / Новини и събития / Посланикът на Бразилия в България Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс изнесе лекция в Софийския университет

   
Посланикът на Бразилия в България Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс изнесе лекция в Софийския университет

По покана на Дипломатическия семинар към магистърска програма „Културни връзки и геополитика на Европейския съюз" при Факултета по класически и нови филологии и на специалност „Португалска филология" към Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания Н. Пр. Посланикът на Федеративна Република Бразилия в България Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс изнесе академична лекция на тема „Бразилия в световния контекст днес и значението на Независимостта на страната (1822) за историческото и културното ѝ развитие".

На лекцията присъстваха деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова, ръководителят на Катедра „Португалистика и лузофонски изследвания“ проф. д-р Яна Андреева, преподаватели и студенти от магистърска програма „Културни връзки и геополитика на Европейския съюз" и специалност „Португалска филология" при ФКНФ.

1-2

При откриването деканът на ФКНФ и ръководител на Дипломатическия семинар към магистърска програма „Културни връзки и геополитика на Европейския съюз" проф. д-р Мадлен Данова открои важността на събитието за международния образователен, научен и културен обмен, който се осъществява от Факултета по класически и нови филологии. Проф. Данова посочи, че академичната лекция на посланик Фонтенеле Рейс се провежда в една знакова за Бразилия година, в която страната чества 200 години от своята Независимост. Тя представи накратко биографични данни за посланика.

1-1

Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс е дипломат с изключително богат международен опит, а професионалният й път е тясно свързан с академичните й квалификации в областта на комуникациите, френския език и цивилизация и международните отношения. Посланик Фонтенеле Рейс притежава докторска степен по международни отношения и дипломация от Висшия институт за изследвания на международните отношения в Париж, била е постоянен представител на Бразилия в ЮНЕСКО, посланик в Ангола, генерален консул в Париж, заемала е висши дипломатически длъжности в Министерството на външните работи на Бразилия, както и дипломатически постове в Италия, Япония, Доминиканската република, Аржентина, САЩ, Ямайка и др.

1-4

Носител е на редица бразилски и чуждестранни отличия, сред които Dominam Commendatariam Ordinis Sancti Gregori Magni на Светия престол, Голям кръст на Ордена за заслуги на Република Италия, Кавалер на Ордена на Оранж-Насау на Нидерландия, Командор първа степен на Ордена на Данеброг, Дания, Кавалер на Националния Орден за заслуги на Франция, Кавалер на Ордена на Рио Бранко, Бразилия и др.

1-3

Посланик Фонтенеле Рейс благодари на професор Данова за представянето и за възможността да бъде гост в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по покана на Дипломатическия семинар към МП „Културни връзки и геополитика на Европейския съюз" и на Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания. В академичната си лекция посланикът представи историческото значение за развитието на Бразилия на Независимостта на страната, обявена през 1822 г. Тя направи панорамен преглед на най-съществените актуални аспекти на бразилската демография, икономика и външна политика, които нареждат Бразилия на пето място като световна икономическа сила и й отреждат голяма роля в редица международни организации и в процеси от първостепенна значимост. Посланик Фонтенеле Рейс засегна също дипломатическите отношения между Бразилия и България, както и икономическите връзки между двете страни. Тя се спря на ролята на Бразилия за решаването на най-важните предизвикателства на съвремието, сред които опазването на околната среда и възстановяването на икономиката. В лекцията си посланик Рейс отдели особено внимание на начина, по който Бразилия и България си сътрудничат във важни международни проекти, посочвайки за пример българо-бразилското взаимодействие в Антарктида. Тя се спря и на форми на сътрудничество в областта на културата и образованието, като потвърди интереса на бразилските висши училища да продължат обмена и да задълбочат сътрудничеството с българските университети както в обучението на студенти, така и в развитието на съвместни научни проекти.

Лекцията бе последвана от активна дискусия, която потвърди интереса на академичната публика към богатството на бразилската култура и мястото на Бразилия в световния контекст днес, а също така даде възможност да се формулират конкретни идеи в областта на културното и образователното сътрудничество.