Начало / Новини / Новини и събития / Посланикът на Бразилия изнесе лекция в Софийския университет

   
Посланикът на Бразилия изнесе лекция в Софийския университет

Извънредният и пълномощен посланик на Федеративна република Бразилия Н.Пр. Ана Мария Сампайо Фернандес гостува в Софийския университет и изнесе лекция пред студентите от магистърска програма „Културни връзки и геополитика на ЕС“ на тема: „Културната дипломация – бразилският опит“. Събитието беше организирано от Факултета по класически и нови филологии.

Преди лекцията посланик Сампайо се срещна с функционалния ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Мария Стойчева. На срещата бе обсъдено активното и плодотворно сътрудничество между Софийския университет и Университета на Сао Пауло в рамките на програма „Еразъм+“, както и възможностите за разширяване на научните контакти с други водещи бразилски университети.

В лекцията си посланик Сампайо представи историческите корени и уникалността на бразилската култура и открои целите, насоките на действие, проводниците и инструментите на бразилската външна политика в областта на културната дипломация, като се позова на богатия си дипломатически опит от мисиите на Бразилия в ООН ‒ Ню Йорк, Сантиаго де Чили, Вашингтон, Монтевидео, Лондон, Найроби.

Във връзка с активното сътрудничество между бразилските културни институции и Софийския университет в областта на разпространението на бразилската култура у нас и на бразилския вариант на португалския език бе потвърдено предстоящото създаване на изпитен център за международно признатия езиков сертификат Селпе-Браз във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет.

2

На събитието присъстваха директорите на магистърска програма „Културни връзки и геополитика на ЕС“ проф. д-р Мадлен Данова, декан на факултета по класически и нови филологии, и доц. д-р Костадин Грозев, доц. д-р Яна Андреева, заместник-декан на ФКНФ, преподаватели, членове на дипломатическия семинар към програмата и гости.