Начало / Новини / Новини и събития / Пореден голям успех на студентите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на Националната студентска олимпиада по математика във Варна

   
Пореден голям успех на студентите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на Националната студентска олимпиада по математика във Варна

От 10 до 12 май 2010 г. във Варна се проведе тазгодишното издание на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ 2019). Домакин на състезанието беше Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

Националната студентска олимпиада по математика е състезание по математика между студенти от бакалавърски или магистърски програми, организирано ежегодно от висшите училища в България. Целта на надпреварата е да повишаване на интереса на студентите към математиката и създаване на условия за обмен на опит сред преподавателските екипи.

Състезателите са разпределени в три групи според хорариума на изучаваните часове по математика и според регламента за четири часа решават три задачи от университетския материал по математика.

В група А, където се състезават студенти от математически и информатични специалности, отборите от Факултета по математика и информатика на Софийския университет завоюваха 14 от общо присъдените 15 медала - 2 златни, 6 сребърни и 6 бронзови. Студентите от Софийския университет спечелиха първо, второ и трето място в отборното класиране и първо място в класирането на всички висши училища.

Емилиян Рогачев-s
Даниел Атанасов-s

Златни медалисти с максимален брой от 30 точки са Емилиян Рогачев и Даниел Атанасов. Виктор Терзиев, Иво Дилов, Александър Тенев, Костадин Гаров, Йордан Петров и Цветомир Кайджиев извоюваха сребърни медали. С бронз бяха отличени Петър Ангелов, Стефани Кангалова, Ангел Димитров, Илиян Йорданов, Филип Ташев и Александър Канджички.

Отборите на Факултета по математика и информатика са ръководени и подготвяни от доц. Асен Божилов, доц. Иван Гаджев и доц. Веселин Гушев.

Стопански факултет-s

В група В на икономическите специалности отборът на Стопанския факултет на Софийския университет се представи достойно и зае трети места в отборното класиране и в класирането по висши училища, печелейки един сребърен и три бронзови медала.

Станислава Веселинова завоюва сребърен медал, а Румен Тодоров, Васил Минков и Кристина Кърпичева спечелиха бронзови медали.

Ръководители на отбора на Стопанския факултет са доц. Веселин Гушев и ас. Вая Ракидзи.

Гушев Първанов Гаджев Божилов-s

Наградените в олимпиадата можете да видите тук .