Начало / Новини / Новини и събития / По повод 130-годишнината на Софийския университет бе валидирана пощенска марка

   
По повод 130-годишнината на Софийския университет бе валидирана  пощенска марка

В Централното фоайе на Ректората се проведе церемония по валидиране на пощенска марка, посветена на годишнината от създаването на най-старото висше училище в България.

Събитието се проведе в присъствието на ректори и представители на чуждестранни висши училища, партньори на Софийския университет.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков припомни традицията на всеки юбилей на Университета да се валидира пощенска марка, ознаменуваща годишнината. Той благодари за подкрепата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на „Български пощи“, които винаги са подкрепяли Алма матер за инициативата.

3

Деян Дънешки, изпълнителен директор на „Български пощи“, заяви, че за него е чест да присъства на валидирането на пощенското филателно издание, посветено на 130-годишнината на Софийския университет "Св. „Климент Охридски“.

Изданието представлява една пощенска марка, винетка и специален пощенски печат в тираж 9 000 броя. Художник на марката е Жаклина Симова.

55

Деян Дънешки припомни, че преди 55 години, през 1963 г. се появява първата пощенска марка, посветена на най-старото висше училище в България. В редовна поредица е показана сградата, която събира в центъра на столицата ни ентусиазираната студентска младеж. Той отбеляза още, че българското маркоиздаване винаги се отличава с точността си при отразяване на обществено значими събития, каквато е и годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Изпълнителният директор на „Български пощи“ допълни, че когато говорим за Софийския университет, в съзнанието ни винаги излизат образите на братята Христо и Евлоги Георгиеви. В годините по различни поводи в тяхна чест са издавани пощенско филателни издания.

„Радостно е, че младата художничка Жаклина Симова прави своя дебют в областта на пощенската миниатюра с такава забележителна тема“ отбеляза Деян Дънешки и поздрави всички с новото издание.

В края на церемонията проф. Анастас Герджиков и Деян Дънешки валидираха марката.

22
6