Начало / Новини / Новини и събития / Отлично представяне на студенти от Алма матер на Националната студентска олимпиада по математика

   
Отлично представяне на студенти от Алма матер на Националната студентска олимпиада по математика

От 13 до 15 май 2022 г. в с. Равда се проведе поредното издание на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) при домакинството на УНСС - София. Студентите от Факултета по математика и информатика и от Стопанския факултет на Софийския университет заеха първите места в крайното класиране.

НСОМ е състезание по математика между студенти от бакалавърски или магистърски програми, организирано ежегодно от висшите училища в България. Целта е да се повишава интересът на студентите към математиката и да се създават условия за обмен на опит сред преподавателските екипи.

Софийският университет е традиционен участник в олимпиадата и участва в две от групите на състезанието:

В група А на математическите и компютърните специалности студентите от Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет отново спечелиха призовите места. Отборите на факултета заеха първо, второ и трето място в отборното класиране, Софийският университет е първи в класирането по висши училища. Студентите от ФМИ завоюваха 2 златни, 2 сребърни и 4 бронзови медала: Златни медалисти са Пламен Иванов и Васил Николов; сребърни медали получиха Давид Петров и Антъни Господинов, с бронз бяха отличени Гергана Гочева, Зорница Христова, Петър Петров и Петър Евгениев.

Отборите на ФМИ1

Отборите на Факултета по математика и информатика са подготвяни и ръководени от доц. Първан Първанов, доц. Асен Божилов, доц. Иван Гаджев, доц. Веселин Гушев и докторант Стоян Апостолов.

Отборите на ФМИ2

В група В на икономическите специалности студентите от отбора на Стопанския факултет на Софийския университет също се представиха отлично. Отборът на факултета в жестока конкуренция (само на една точка разлика от първите) зае второ място в отборното класиране, Софийският университет е втори в класирането по висши училища. Студентите ни завоюваха 1 златен и 2 сребърни медала: Златен медалист и победител в индивидуалното класиране за втора поредна година е Данаил Гушев; другите двама участници Ивета Димитрова и Рая Георгиева завоюваха сребърни медали.

Отборът на Ст Ф1

Отборите на Стопанския факултет бяха подготвяни и ръководени от доц. Веселин Гушев и ас. Вая Ракидзи.

Традиционно в състава на журито присъстват преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тази година те бяха доц. Първан Първанов, доц. Асен Божилов, доц. Веселин Гушев и доц. Иван Гаджев от Факултета по математика и информатика.

Отборът на Ст Ф2